Beograd
0

Tužilaštvo Srbije zatražilo osudu Jurišića

SRNA
Tužilaštvo Srbije za ratne zločine zatražilo je danas u završnoj riječi na suđenju Iliji Jurišiću da ga Vijeće za ratne zločine oglasi krivim za napad na kolonu vojnika JNA u Tuzli 15. maja 1992. godine i osudi prema zakonu.

Tužilaštvo smatra da je nesumnjivo dokazalo sve bitne elemente upotrebe nedozvoljenih sredstava borbe.

Prilikom izricanja vrste i odmjeravanja visine kazne, zamjenik tužioca za ratne zločine Milan Petrović predložio je da se kao otežavajuće okolnosti posebno cijene broj poginulih pripadnika JNA (najmanje 51 lice), broj ranjenih pripadnika JNA (najmanje 50 lica), napad i uništenje vidno obilježenih sanitetskih vojnih vozila i ubistvo i ranjavanje vojnika u njima.

Optužnica koju je Tužilaštvo podiglo 9. novembra 2007. godine tereti Jurišića da je kao starješina Operativne grupe pri Centru javne bezbjednosti Tuzla upotrijebio nedozvoljena sredstva borbe prilikom napada na kolonu JNA koja se mirno i prema postignutom dogovoru povlačila iz Tuzle, navodi se u saopštenju Tužilaštva.  

U optužnici se navodi da je Jurišić prenio naredbu za otvaranje vatre na kolonu 92. motorizovane brigade JNA. 	

Jurišić je uhapšen 14. maja 2007. godine na beogradskom Aerodromu “Nikola Tesla”, prema međunarodnoj potjernici. 

Tužilaštvo za ratne zločine preuzelo je taj predmet od Vojnog tužilaštva u Beogradu 2004. godine, a suđenje je počelo 22. februara prošle godine.