BiH
0

Tužilaštvo Srbije: Ne postoji osnova sumnje da su Vućić i Nikolić počinili krivično djelo

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije odgovorilo je bivšem pripadniku Armije RBiH iz Tuzle, Omeru Isoviću, koji je ovoj instituciji uputio Zahtjev za pokretanje istrage protiv potpredsjednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika Republike Srbije Tomislava Nikolića zbog, kako je istakao, podstrekivanja na izvršenje ratnih zločina prema nesrpskom stanovništvu u BiH u periodu 1992-1995. U dopisu koji potpisuje zamjenik tužioca za ratne zločine Veselin Mrdak stoji kako nema osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo protiv čovječnosti i međunarodnog prava.
Odgovor Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije
Odgovor Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije
"Povodom Vašeg podneska - zahtjeva za sprovođenje istrage podnijetog elektronskom poštom preko zvaničnog sajta Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije protiv Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića, zbog krivičnog djela podsticanja na izvršenje genocida i ratnih zločina iz člana 145 Krivičnog zakona Jugoslavije, smatram da u odnosu na prijavljene ne postoje podaci, informacije i dokazi iz kojih bi proizašla osnovi sumnje da je učinjeno predmetno krivično djelo niti bilo koje drugo djelo protiv čovječnosti i međunarodnog prava", stoji u zvaničnom odgovoru Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije.

Podsjetimo, Isović je od Tužilaštva zatražio da se ispitaju svi relevantni podaci i svjedoci te pregledaju videomaterijali i natpisi u medijima koji Vučića i Nikolića dovode u direktnu vezu s podstrekivanjem na zločine.

"Predsjedniku Srpske Radikalne Stranke Vojislavu Šešelju se već sudi u Hagu za ratne zločine koje su počinile paravojne jedinice koje su bile direktno pod njihovom kontrolom. Vučić i Nikolić su u to vrijeme zajedno sa Šešeljom bili najistaknutiji aktivisti stranke te samim tim velika je pretpostavka da su bili uključeni i u određene nečasne stvari", napisao je Isović u zahtjevu koji je poslao na mail redakcije portala Klix.ba.

U prilogu je dostavio videomaterijale u kojem sadašnji predsjednik Srbije dobija orden četničkog vojvode na Romaniji koja se nalazi u blizini tada opkoljenog Sarajeva, te snimak u kojem se vidi kako Šešelj i Nikolić obilaze ratne srpske položaje iznad opkoljenog Sarajeva. U videomaterijalu nalazi se i snimak sa sjednice Skupštine Srbije na kojem Vučić govoreći o NATO bombardovanju srpskih položaja prijeti: "Ubijte jednog Srbina, mi ćemo ubiti stotinu muslimana."