BiH
0

Tužilaštvo: Presudom Jašareviću pokazati da će BiH stati u odbranu svojih građana

FENA
Senad Dupovac i Mevlid Jašarević u sudnici (Foto: Sud BiH)
Senad Dupovac i Mevlid Jašarević u sudnici (Foto: Sud BiH)
Tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovini Dubravko Čampara iznio je danas u Sarajevu u Sudu BiH završne riječi na ponovljenom suđenju Mevlidu Jašareviću, optuženom za krivično djelo terorizam, a u vezi s napadom na američku ambasadu u Sarajevu 28. oktobra 2011. godine, kazavši da je Tužilaštvo BiH kroz izjave svjedoka, izjave vještaka te iznošenjem materijalnih dokaza van svake razumne sumnje dokazalo da je optuženi Jašarević počinio ovo krivično djelo.

Svi izneseni dokazi u prvostepenom dijelu suđenja, nakon kojeg je Jašarević bio osuđen na 18 godina zatvora, a Tužilaštvo BiH tražilo veću kaznu, smatra Čampara, pokazuju da je Jašarević počinio krivično djelo terorizma uz direktni predumišljaj.

Podsjetio je da je Jašarević tog 28. oktobra 2011. godine, koji će ostati upamćen, ispalio najmanje 105 metaka, ranio policajca Mirsada Velića nanoseći mu dvije teške prostrijelne rane, te zastrašio građane glavnog grada BiH.

Tužilac Čampara je podsjetio na svjedočenje Velića, koje je, kako je tužilac kazao, bilo potresno ističući da Velić taj dan smatra kao najteži dan u svom životu te je opisao kako se od "kiše metaka sakrio iza drveta spasa", a Čampara je istaknuo da je njegovo svjedočenje potkrijepljeno i fotografijama.

Budući da je odbrana Jašarevića dovela u pitanje tvrdnju da je upravo Jašarević ranio Velića te navodilo da su Velića mogli raniti i policajci, Čampara je kazao da za takvo osporavanje nema elemenata jer je jasno opisano gdje su stajali ostali policajci, a gdje Jašarević.

Osim toga, podvukao je Čampara, vještak balističke struke u svom svjedočenju potvrdio je da su prostrijelne rane nastale djelovanjem većeg oružja od onog kojeg su policajci upotrijebili tog dana, odnosno da su nastale djelovanjem automatske puške kakvu je tog dana koristio Jašarević, zbog čega Čampara smatra da ovakav stav odbrane spada u "domen naučne fantastike".

Čampara je podsjetio i na svjedočenje policajca koji je onesposobio Jašarevića, ali i na svjedočenje građana koji su bili svjedoci događaja, ističući da posebno svjedočenja građana pokazuju koliko je Jašarević zastrašio stanovnike Sarajeva, ali i cijele BiH, te narušio ugled države BiH.

Materijalni dokazi koji su prezentirani tokom suđenja Jašareviću dokazuju, tvrdi Čampara, da je Jašarević napad na Ambasadu SAD-a planirao duži period, navodeći da su na mjestu događaja pronađene dvije automatske puške, a razlog zbog kojeg je imao dvije puške sam Jašarević je kazao da ih je ponio u slučaju da jedna zakaže.

Tužilac je tokom iznošenja završnih riječi podsjetio i na videoporuke koje je Jašarević ostavio i koje su trebale biti objavljene naknadno, a u kojima su navedeni i njegovi razlozi zbog kojih je učinio ovo krivično djelo, a govorio je i Gornjoj Maoči, mjestu u kojem je Jašarević živio neposredno uoči napada.

Uz obrazloženje da zbog svega navedenog nema sumnje da se radi o terorističkom napadu, Čampara je izrazio stav da bi se adekvatnom presudom Jašareviću trebala poslati poruka da će se svaki ovakav napad kazniti te da će BiH stati u odbranu svojih građana, ali i da je opredijeljena da će se boriti protiv svih oblika terorizma.

Na kraju je potvrdio da je Tužilaštvo BiH kao olakšavajuću okolnost uzelo činjenicu da je Jašarević relativno mlad čovjek, a kao otežavajuću raniju osuđivanost, činjenicu da se nije izvinio zbog tog čina ni građanima ni policajcu Veliću te njegovo nepoštovanje institucija BiH, zbog čega u skladu s tim, mišljenja je Čampara, Sud BiH treba odrediti kaznu Mevlidu Jašareviću.

Na ovakve riječi Tužilaštva BiH advokat Jašarevića Senad Dupovac izjasnio se da mu je potrebno vremena da odgovori na optužbe Tužilaštva BiH, a Sud je odredio da će odbrana svoje završne riječi iznijeti 13. novembra u 13 sati.

Dupovac je u izjavi za medije kazao da će se tokom iznošenja završnih riječi baviti optužnicom, negirat će krivično djelo terorizma te naglasiti da se radi o ugrožavanju osoba pod međunarodnopravnom zaštitom, a prezentirat će i svoju tezu događaja.

Angažirao je, kaže Dupovac, i druge pravnike da bi dobio i stručno mišljenje te da bi mu pomogli u odbrani Jašarevića.

Dokazni postupak pred Vijećem Apelacionog odjeljenja Suda BiH okončan je izvođenjem dokaznih prijedloga odbrane na ročištu 14. oktobra, na kojem je optuženi Mevlid Jašarević u sudnicu došao obrijane brade i kada je advokat Dupovac potvrdio da je njegov branjenik izašao iz vehabijskog pokreta, a danas je kazao da Tužilaštvo to nije ni spomenulo.

Jašarević je u prvostepenom postupku bio osuđen na 18 godina, ali je Apelaciono vijeće ovu presudu ukinulo zbog povrede prava na odbranu.

Mevlid Jašarević je u prvostepenom postupku oglašen krivim za krivično djelo terorizam, koje je izvršio pucajući na zgradu Ambasade SAD-a u Sarajevu iz automatske puške u trajanju od oko 50 minuta, ispalivši najmanje 105 metaka call. 7,62 mm, pritom pucajući i u pravcu mjesta gdje su se nalazili službenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, a kojom prilikom je pogodio policajca Mirsada Velića u noge, nanijevši mu teške povrede.

Novo suđenje u ovom predmetu počelo je 16. septembra, a Tužilaštvo u ponovljenom suđenju nije imalo dodatnih dokaza.