BiH
0

Tužilaštvo predložilo pritvor za četiri osobe uhapšene u akciji Master

FENA
Pripadnici SIPA-e u akciji (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Pripadnici SIPA-e u akciji (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za četiri osumnjičene osobe, koje su lišili slobode ovlašteni službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIP) u akciji kodnog naziva ''Master''.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je za osumnjičene K. N. (1974) iz Tuzle, Š. A. (1968) iz Brčko distrikta, V. Lj. (1966) iz Zvornika, državljanine Bosne i Hercegovine i L. E. (1966) iz Sarajeva, državljanina Bosne i Hercegovine i Republike Srbije.

Osumnjičeni se terete da su počinili krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. stava 2 u vezi s krivičnim djelom zloupotreba službenog položaja ili ovlasti iz člana 220. stava 3. KZ-a BiH te osumnjičeni L. E. krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. stava 2. u vezi sa krivičnim djelom protuzakonito posredovanje iz člana 219. KZ-a BiH.

Tužilac je predložio određivanje mjere pritvora iz razloga predviđenih članom 132. stavom 1. tačkom b) ZKP-a BiH.

Između ostalog, mjera pritvora predložena je zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli prikrivati dokaze, uticati na svjedoke ili saučesnike u cilju onemogućavanja prikupljanja dokaza i provođenja istrage, ali i zbog opravdane sumnje da bi osumnjičeni, ukoliko bi se našli na slobodi, mogli utjecati na uspješno okončanja krivičnog postupka koji se vodi protiv njih.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH, a tužilaštvo nastavlja istragu u ovom predmetu, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.