BiH
638

Budimir nakon hapšenja sproveden u zgradu SIPA-e na saslušanje

Klix.ba
Živko Budimir (Foto: Klix.ba)
Hapšenje predsjednika FBiH Živka Budimira (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Nakon što je iz Tužilaštva BiH i zvanično potvrđeno da je predsjednik Federacije BiH Živko Budimir lišen slobode, on je oko 18:30 sati u policijskoj pratnji izveden iz svog ureda koji se nalazi u zgradi Predsjedništva BiH. Na rukama nije imao lisice. Prevezen je u zgradu SIPA-e, gdje će biti ispitan.

Budimir je uhapšen zajedno sa predsjednikom Komisije za pomilovanja FBiH Hidajetom Halilovićem i savjetnikom predsjednika FBiH Petrom Barišićem i još 16 osoba inicijala S.K., A.K., M.S., M.P., R.V., E.Ć., A.S., D.M.,Đ.V., B.M., B.E., V.S., I.L., M.D. i D.Ž.. Oni se sumnjiče se da su počinili kaznena djela: zloupotreba položaja ili ovlasti, protuzakonito posredovanje, primanje i davanje mita, organizirani kriminal i neovlašteni promet opojnim drogama.

Nakon lišenja slobode, osumnjičene osobe će po završetku pretresa biti sprovedene u prostorije SIPA, gdje će ih ispitati Zajednički istražni tim Tužilaštva BiH, Kantonalnog tužilaštva Sarajevo i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Današnje istražne aktivnosti provedene su u tri predmeta kodnih naziva Patriot, Memory i Pravda, sa ciljem rasvjetljavanja krivičnih djela koruptivne prirode, na području FBiH, te kazenih djela organiziranog kriminala u vezi sa neovlaštenim prometom narkotika.

U istražnim aktivnostima i pretresima, sudjeluju i asistiraju pripadnici više policijskih agencija u BiH.

Tokom istražnih aktivnosti izvršen je pretres Ureda Predsjednika FBiH u zgradi Predsjedništva BiH, te Ured Predsjednika FBiH u Mostaru, u zgradi Vlade FBiH u Mostaru. Također, izvršen je pretres dijela prostorija Federalnog ministarstva pravde u kojima se nalazi radni prostor Komisije za pomilovanje FBiH, kao i pretres više stanova na području FBiH.

Savjetnica za medije predsjednika FBiH Laura Bošnjak navela da je prilikom pretresa izuzeta sva dokumentacija koja je potrebna radi istrage, ali da ne može da govori za koje krivično djelo je Budimir osumnjičen.

"Osoblje Budimirovog kabineta nije imalo kontakt sa njim, pa nema pristupa tim informacijama“, rekla je Bošnjak i dodala da su pripadnici SIPA-e bili korektni tokom pretresa i da nije bilo nikakvih neprijatnosti.

"Istovremeno, demantujemo navode o imunitetu predsjednika FBiH, jer predsjednik Federacije BiH, poput svih drugih učesnika u izvršnoj vlasti, uopće nema imunitet u kaznenim stvarima, što je propisano Zakonom o imunitetu FBiH. Stoga, pozivanje na imunitet u smislu ovog Zakona, uopće nije moguće. Nakon završetka započetih istražnih aktivnosti Tužilaštvo BiH će blagovremeno informisati javnost", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.