BiH
5

Tužilaštvo: Petar Kovačević počinio je zločin protiv čovječnosti

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine smatra da je van svake razumne sumnje dokazano da je optuženi Petar Kovačević počinio zločin protiv čovječnosti na području općine Višegrad, javio je BIRN- Justice Report.

Dževad Muratbegović, tužilac Tužilaštva BiH, u završnoj riječi je rekao da smatra dokazanim da je Kovačević ubio Muju Gacku i silovao S-1, pomogao u ubistvu Ahmeta Mutapčića i Ibrahima Kusture te bio saizvršilac u paljenju kuće u kojoj su izgorjele tri žene.

Muratbegović je naveo da Tužilaštvo smatra da je iskazima svjedoka i materijalnim dokazima te nalazom i mišljenjem sudskog vještaka dokazalo da je optuženi počinio radnje u okviru širokog i sistematičnog napada kao pripadnik Višegradske brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

Dodao je da se napad koji je bio usmjeren na nesrpsko stanovništvo od maja do augusta 1992. godine, između ostalog sastojao od hapšenja i odvođenja u policijsku stanicu Višegrad a potom logor Uzamnica te paljenja kuća, ubistava i silovanja.

“Objekat napada bili su civili. (…). Jedini kriterij za ubistva, zatvaranje i silovanje nesrpskog stanovništva bila je njihova nacionalna pripadnost”, rekao je Muratbegović.

On je zatražio od Sudskog vijeća da ne pokloni vjeru svjedocima odbrane već svjedocima koji su bili očevici, kao i materijalnim dokazima Tužilaštva BiH.

“Svjedoci odbrane bili su saborci optuženog te su mu htjeli pomoći da izbjegne krivičnu odgovornost”, kazao je Muratbegović.

Govoreći o iskazu S-1 koja je svjedočila o silovanju i ubistvu Muje Gacke, tužilac je rekao da mu Vijeće treba pokloniti vjeru jer je jasan i potkrijepljen materijalnim dokazima te da nema nikakve dileme u pogledu identifikacije optuženog.

“Smatramo da su radnje optuženog bile obuvaćene umišljajem, S-1 je naređeno da traži Muju Gacku...”, kazao je Muratbegović.

Muratbegović je predložio da Sud prilikom odlučivanja o visini kazne kao otežavajuće okolnosti za optuženog cijeni broj krivičnopravnih radnji, okolnosti pod kojima su izvršene, okrutnost postupanja prema civilima, naglasivši da S-1 osjeća trajne posljedice, kao i članovi porodica ubijenih.

Kao olakšavajuće okolnosti predložio je da Vijeće cijeni da je porodičan čovjek i da nije osuđivan.

“Ukoliko ga proglasite krivim, predlažem da produžite mjere zabrane. Mogao bi pobjeći u inostranstvo, u Srbiji ima najbliže srodnike”, rekao je Muratbegović.

Datum iznošenja završne riječi odbrane bit će naknadno zakazan.