BiH
0

Tužilaštvo okončalo dokazni postupak protiv Baričanina

Sarajevo-x.com
Sud BiH
Sud BiH
Ulaganjem materijalnih dokaza, Tužilaštvo BiH je okončalo dokazni postupak na suđenju Saši Baričaninu, optuženom za zločine u sarajevskom naselju Grbavica, javlja Birn Justice Report.

Državno tužilaštvo uložilo je kao dokaz, između ostalog, Rješenje o ekshumaciji na lokalitetu Miljevići, gdje su pronađeni posmrtni ostaci tri člana porodice Balvanović, te zapisnik Kantonalnog suda u Sarajevu, sačinjen povodom ekshumacije.

Među dokazima koje je uvelo Tužilaštvo BiH nalaze se i dokumenti Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo sačinjeni prilikom ekshumacije, te grupa dokumenata koji se odnose na utvrđivanje identiteta leševa porodice Balvanović.

Odbrana je kazala kako u nekim dokumentima postoji neusaglašenost, ali i da na neke dokaze nema posebnih primjedbi jer smatra da optuženi nije povezan sa onim što je Tužilaštvo BiH prezentiralo.

Tužilaštvo BiH tereti Baričanina da je, zajedno s Veselinom Vlahovićem zvanim Batko, u julu 1992. godine nečovječno postupao prema prisilno zatočenim civilima u sarajevskom naselju Grbavica, nanoseći im fizičke i psihičke povrede i pljačkajući ih.

Kako se navodi u optužnici Državnog tužilaštva, Baričanin i Vlahović su tri civila ubili, dvije ženske osobe zatočili i silovali, a prethodno su ih sve opljačkali.

Vlahoviću, također bivšem pripadniku paravojnih formacija, pred Sudom BiH se sudi za ubistva, silovanja, fizička i psihička zlostavljanja civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti počinjena tokom 1992. i 1993. godine na području sarajevskih naselja Grbavica, Vraca i Kovačići.

Nakon što je Državno tužilaštvo završilo sa izvođenjem materijalnih dokaza, Odbrana optuženog Baričanina prezentirala je plan saslušanja svjedoka Odbrane.

“Odbrana želi saslušati svjedoke S2 i S3 jer moj klijent smatra da prethodna Odbrana to nije valjano učinila. Također, planiramo saslušati i optuženog, a želio bih da Sudsko vijeće pozove Vlahovića da svjedoči”, rekao je Duško Tomić, branilac optuženog Baričanina.

Enida Hadžiomerović, predsjedavajuća Sudskog vijeća, kazala je kako je Vlahović “izrazio negodovanje” mogućnošću svjedočenja u ovom predmetu, ali da će ga Sud svakako pozvati.

“Vezano za ponovno saslušanje svjedoka S2 i S3, Sudsko vijeće mora paziti na zaštitu ugroženih svjedoka. O njihovom saslušanju odlučit ćemo naknadno”, dodala je Hadžiomerović.

Ponovnom saslušanju zaštićenih svjedoka S2 i S3, koji su svoje iskaze dali u maju ove godine, protivilo se i Tužilaštvo BiH, objašnjavajući kako je Odbrana “imala mogućnost da ih ispita”.

Naredno suđenje zakazano je za 7. septembar 2011. godine, kada će biti saslušani prvi svjedoci Odbrane.