Advokat demantovan
1

Tužilaštvo nije ponudilo nikakav sporazum Jašareviću

Piše: E. G.
Mevlid Jašarević na Sudu BiH
Mevlid Jašarević na Sudu BiH
Senad Dupovac, advokat optuženog Mevlida Jašarevića,kojeg se tereti za teroristički napad Ambasadu SAD-a u BiH iz oktobra prošle godine, novinarima je kazao kako je Tužilaštvo BiH ponudilo njegovom klijentu sporazum o priznanju krivice. No, informaciju su odmah demantovali iz Tužilaštva BiH.

Dupovac je iskoristio priliku da novinarima iznese priču prema kojoj su, navodno, već na početku suđenja uočene manjkavosti u istrazi Tužilaštva, a prema njegovoj teoriji sporan je broj ljudi koji je pucao prilikom ovog napada.

"U zapisniku nakon uviđaja o izvršenju krivičnog djela navedeno je da su tri osobe upotijebile vatreno oružje, a to su optuženi Jašarević i dva policajca. Međutim, kada smo pregledali kompletan dokazni materijal i izjave svih sudionika, uočili smo da je pet osoba pucalo. Osim Jašarevića, pucala su još četiri policajca. Znači, osim ovo dva policajca što je poznato od ranije, pucala su još dva, ali za razliku od ostalih njima nije uzeta parafinska rukavica, niti je vještačeno oružje. Kada se sve to poveže sa činjenicom da je ranjeni policajac Mirsad Velić bio iza drveta kada se gleda sa strane gdje je bio Jašarević, otvara se niz teorija. Ne bih tio sada špekulisati, to će istraga pokazati šta se tačno desilo. Malo je isuviše čudno da je Jašaravić ranio policajca, pa da je onda dozvolio da se evakuiše. Ali eto, došla je sada ta ponuda od Tužilaštva i ja sam dužan da je objasnim svom branjeniku i da prenesem rezultat Tužilaštvu", rekao je Dupovac za Klix.ba.

Međutim, iz Tužilaštva su istakli kako nikakvog razgovora u vezi s eventualnim sporazumom nije bilo.

"Suđenje će biti nastavljeno kako je i planirano, 13. augusta, te će Tužilaštvo nastaviti s redovnim iznošenjem dokaza. Ovo nije prvi put da Dupovac daje neistinite informacije, mi smo ga i ranije upozoravali na to, međutim, on se i dalje drži takve svoje prakse“, rečeno je za Klix.ba u Tužilaštvu BiH.