Haški tribunal
0

Tužilaštvo nastavlja dokazni postupak protiv Zdravka Tolimira

SRNA
Tužilaštvo Haškog tribunala nastaviće danas izvođenje dokaza na suđenju generalu Vojske Republike Srpske Zdravku Tolimiru, optuženom za genocid u Srebrenici i za prisilno premještanje muslimana iz Srebrenice i Žepe 1995. godine.

U periodu na koji se odnosi optužnica, Tolimir je bio pomoćnik komandanta za obavještajno-bezbjednosne poslove Glavnog štaba VRS, neposredno odgovoran komandantu Glavnog štaba generalu Ratku Mladiću. Tolimir se sam zastupa pred Tribunalom.

U Haškom tribunalu danas će biti nastavljen i glavni pretres na suđenju prvom ministru unutrašnjih poslova RS Mići Stanišiću i nekadašnjem načelniku Centra službi bezbjednosti u Banjoj Luci Stojanu Župljaninu, koji se terete za progone nesrpskog stanovništva iz 20 opština BiH 1992. godine. Dokazni postupak nastavlja Stanišićeva odbrana.

U petak, 27. maja, bit će održana statusna konferencija u predmetu protiv Jelene Rašić, u postupku za nepoštovanje suda. Jelena Rašić je bila referent za predmet u timu odbrane Milana Lukića, kome je suđeno zbog zločina nad muslimanskim civilima u Višegradu 1992. godine.

Rašićeva se u septembru prošle godine izjasnila da nije kriva po pet tačaka optužnice koja je tereti za "svjesno i hotimično sprovođenje pravde". Ona je, kako se navodi, Zuhdiji Tabakoviću ponudila 1.000 eura da potpiše unaprijed pripremljenu lažnu izjavu i tražila da pronađe još dvojicu muslimana iz Višegrada koji bi uz novčanu nadoknadu potpisali lažne izjave za suđenje Milanu Lukiću.