BiH
14

Tužilaštvo KS zatražilo pritvor za Damira Hadžića, Zulum pušten na slobodu

Piše: M. N.
Kantonalno tužilaštvo KS zatražilo je određivanje mjere pritvora za Damira Hadžića, bivšeg načelnika Općine Novi Grad i bivšeg ministra komunikacija i prometa BiH koji je uhapšen u akciji Blok.

"Postupajući tužilac zatražio je mjeru pritvora zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, prikrivanja dokaza ili opasnosti od ponavljanja krivičnog djela", potvrdila je za Klix.ba Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS.

Hadžić je osumnjičen za zloupotrebu položaja ili ovlasti. Tereti ga se da je iz općinskog budžeta nezakonito isplatio više od milion KM Esedu Radeljašu.

Sudski vještak građevinske struke Kasim Zulum je pušten na slobodu. Zulum je bio vještak građevinske struke u postupku utvrđivanja cijene zemljišta koje je Općina Novi Grad, u vrijeme kada je načelnik bio Damir Hadžić, izuzela pa nakon tužbe Esedu Radeljašu isplatila skoro milion i 33 hiljade KM. Zulum se teretio da je počinio krivično djelo zloupotrebe procjene kao vještak.

U toku dana na Kantonalnom sudu u Sarajevu bit će određeno ročište u ovom predmetu.

Podsjećamo, ranije je u ovoj akciji uhapšen i Esed Radeljaš i drugi funkcioneri Općine Novi Grad, a sumnjiči ih se za više krivičnih djela.

Osim Radeljaša uhapšeni su pomoćnica bivšeg načelnika Općine Novi Grad Damira Hadžića Jasmina Horo, bivši pravobranilac Općine Novi Grad Nedžad Kapetanović i šef Odsjeka za imovinsko-pravne poslove Općine Novi Grad Jusuf Čaušević.

Ranije uhapšeni su osumnjičeni da su počinili krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlasti u vezi s krivičnim djelom pranja novca i davanja dara i drugih oblika koristi.

Uhapšene se sumnjiči da su Radeljašu omogućili da stekne protivpravnu imovinsku korist veću od milion KM.