BiH
11

Tužilaštvo KS uputilo žalbu zbog izlaska iz pritvora Lejle Hatić i ostalih

Piše: E. F.
Nezadovoljno odlukom koja je donesena prije nekoliko dana, Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu uputilo je žalbu na rješenje Općinskog suda u Sarajevu kojim su na slobodu pušteni Lejla Hatić, supruga Mirze Hatića ali i Hilmija Garibović, Kemal Trle te Nihad Škoro.

Podsjećamo, oni su uhapšeni u spektakularnoj policijskoj akciji u Sarajevu prije nešto više od mjesec dana i to zbog sumnje da su reketirali privrednika Mirzu Dedića od kojega su iznudili blizu 150.000 eura u više navrata i u različitim vremenskim periodima.

"Tužilaštvo je nezadovoljno odlukom Općinskog suda u Sarajevu naročito ako se ima u vidu da je u ovom predmetu istraga proširena i za druga krivična djela. Slijedi žalba na ovu odluku", kazala nam je Amela Zahirović iz Odjela za odnose sa javnošću Tužilaštva KS.

Naime, Općinski sud u Sarajevu je u ponovnom postupku, odbio prijedlog Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo za produženje mjere pritvora prema Hilmiji Gariboviću, Lejli Hatić, Nihadu Škori i Kemalu Trli, te su isti pušteni na slobodu.

Iz obrazloženja rješenja proizilazi da Općinski sud u Sarajevu ovaj put smatra da ne postoje posebni osnovi za određivanje i produženje mjere pritvora predviđenih članom 146. stav 1. tačka c) i d) ZKP-a F BiH, odnosno da ne postoje naročite okolnosti koje opravdavaju bojazan da će navedena lica ponoviti krivično djelo, odnosno učiniti krivično djelo kojim prijete, a za ta krivična djela se može izreći kazna zatvora od tri godine ili teža kazna, te da ne postoje konkretne okolnosti koje opravdavaju zaključak da će puštanje na slobodu navedenih lica rezultirati stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda.

Naime, Općinski sud u Sarajevu je prvobitno donio odluku o produženju pritvora prema svim osumnjičenim, a nakon što je nakon žalbe branilaca isto ukinuto od strane Kantonalnog suda u Sarajevu iz procesnih razloga, Općinski sud u Sarajevu je ukinuo mjeru pritvora prema Garibović Hilmiji, Hatić Lejli, Škoro Nihadu i Trle Kemalu. Prema osumnjičenom Hatić Mirzi pritvor je produžen.