BiH
9

Tužilaštvo KS traži pritvor za Adnana Mrkvu i Amela Ćapinu

Piše: S. H.
Kantonalni sud u Sarajevu u srijedu će se izjasniti o prijedlogu Tužilaštva KS da se odredi pritvor za dvojicu uhapšenih u akciji Rebus, Adnana Mrkvu i Amela Ćapinu.

Kako Klix.ba saznaje određivanje mjere pritvora za Mrkvu i Ćapinu bit će zatraženo zbog opasnosti da bi osumnjičeni mogli ometati krivični postupak, ili da bi mogli napustiti zemlju.

Za trojicu uhapšenih u spomenutoj akciji, Ermina Špilju, Adisa Biberovića i Arifa Malićija bit će zatražene mjere zabrane, koje se odnose na zabranu napuštanja zemlje, ali i druge zabrane bez kojih bi osumnjičeni mogli ugroziti proces.

Tužilaštvo KS smatra da su neophodne zatražene mjere pritvora i zabrane, jer bi osumnjičeni mogli utjecati i na svjedoke ili čak dovršiti krivično djelo koje im se stavlja na teret.

Podsjećamo, SIPA je u ponedjeljak u akciji "Rebus" slobode lišila pet osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo organizirani kriminal, u vezi sa krivičnim djelima poreska utaja, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, podnošenje lažne poreske prijave i pranje novca.