BiH
45

Tužilaštvo KS se neće žaliti na odluku Suda o poništenju naloga za pretres Klixa

Piše: E. G.
Inspektori MUP-a RS iznose stvari iz redakcije portala Klix.ba (Foto: Klix.ba)
Inspektori MUP-a RS iznose stvari iz redakcije portala Klix.ba (Foto: Klix.ba)
Nakon što je Vijeće Općinskog suda u Sarajevu donijelo rješenje kojim je uvažena žalba pravnih zastupnika portala Klix.ba, a povodom privremenog izuzimanja predmeta u pretresu prostorija našeg portala, čime je naloženo da nam se oduzeti predmeti u pretresu vrate, Tužilaštvo KS je jutros odlučilo da se neće žaliti na takvu odluku Vijeća.

Pravni zastupnici portala Klix.ba su u zakonom predviđenom roku uložili žalbu na nezakonito izuzimanje stvari iz naše redakcije, koje su trebale biti predmet vještačenja, a u vezi sa aferom "Dva papka", odnosno snimkom na kojem premijerka RS-a Željka Cvijanović govori o "kupovini" zastupnika u Narodnoj skupštini RS-a radi formiranja parlamentarne većine. Nakon ovoga je Vijeće Općinskog suda u Sarajevu donijelo odluku da se izuzeti predmeti vrate direktoru Dariju Šimiću i glavnom uredniku Jasminu Hadžiahmetoviću, odnosno da neće doći do vještačenja izuzetih predmeta.

Tužilaštvo je na ovu odluku Vijeća imalo pravo žalbe, ali se neće žaliti, potvrdio je jutros portalu Klix.ba Alem Hamzić, glasnogovornik Tužilaštva Kantona Sarajevo.

"Na kolegiju tužilaca Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, održanom jutros u osam sati, na kojem je analizirana odluka Vanraspravnog vijeća Općinskog suda u Sarajevu kojom je uvažena žalba osumnjičenih te se predmeti koji su oduzeti po naredbi Općinskog suda vraćaju, te nakon što je postupajuća tužiteljica referisala stanje predmeta, donesena je odluka da se ovo Tužilaštvo neće žaliti na odluku Vanraspravnog vijeća Općinskog suda u Sarajevu. To ne znači da ovo Tužilaštvo i dalje intenzivno ne radi na provođenju predistražnih radnji u pogledu načina na koji je provedena naredba o pretresu prostorija portala Klix.ba", kazao je Hamzić.

Zbog čega je Vijeće Općinskog suda donijelo odluku da se izuzete stvari vrate redakciji portala Klix.ba i zašto smatraju da je u cijelom postupku došlo do niza neregularnosti, možete pročitati ovdje.