BiH
14

Tužilaštvo KS predložilo jednomjesečni pritvor za uhapšene u akciji "Urban"

Piše: A. B.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Postupajući tužilac Tužilaštva Kantona Sarajevo predložio je Kantonalnom sudu u Sarajevu određivanje jednomjesečnog pritvora osumnjičenima u akciji "Urban" Fahrudinu Oručeviću, Narcisu Behliloviću, Irfanu Turkoviću i Kenanu Softiću.

"Pritvor je zatražen zbog opasnosti utjecaja na svjedoke i saučesnike, opasnosti od prikrivanja dokaza i opasnosti da bi osumnjičenim boravkom na slobodi moglo doći do uznemirenja javnosti", kazala je glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić.

Tužilaštvo KS je dodatno zatražilo mjere zabrane za osumnjičene Nedžada Bubicu, Enesa Begovića i Lamiju Maglić-Tajić.

Mjere podrazumijevaju zabranu napuštanja države, sastajanje sa svjedocima i javljanje nadležnom policijskom organu.

Podsjećamo da su jučer policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u saradnji s policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP KS) KS u okviru akcije kodnog naziva "Urban", usmjerene protiv organiziranog kriminala uhapsili sedam osoba.

U akciji "Urban" je uhapšena bivša uprava Elektrotehničkog fakulteta (ETF) u Sarajevu, a hapšenje je povezano s pet dunuma zemljišta na Marijin-Dvoru u Sarajevu, čiji je vlasnik ETF. Ova parcela zanimljiva je mnogima već godinama, a 2012. godine je postignut dogovor između tadašnje uprave ETF-a i firme "LAKE", koji je i osnov za jučerašnja hapšenja.

Naime, tada je dogovoreno da firma "LAKE" renovira zgradu ETF-a koja se nalazi u kampusu i koja je master planom predviđena za rušenje, a zauzvrat su trebali postati vlasnici atraktivne parcele od pet dunuma. U tom trenutku ETF obnavlja zgradu koja nije u njegovom vlasništvu već je faktički unajmljuju od Univerziteta u Sarajevu (UNSA).