BiH
0

Tužilaštvo KS oglasilo se saopćenjem u slučaju smrti beba, KCUS navodi da su učinili sve što su mogli

FENA
Tužilaštvo KS oglasilo se danas saopćenjem za javnost u kojem se navodi da su, nakon što su zaprimili informaciju o novorođenčetu Nejri Malagić koja je preminula 17. aprila na Odjelu neonatologije KCUS-a te informacije da ima još sličnih slučajeva, preduzeli osnovne mjere i radnje na utvrđivanju svih činjenica.

"Izvršena je obdukcija leša Nejre Malagić u Zavodu za patologiju UKC Tuzla. Radnici policije MUP-a KS, u skladu s Naredbom Tužilaštva, preduzeli su više istražnih radnji u prostorijama navedenog Odjela KCUS-a i utvrđivanje svih eventualno sličnih slučajeva u posljednje vrijeme za koje imamo informacije da su se desile. Postoji saznanje da je samo u proteklih 19 dana mjeseca aprila na Odjeljenju neonatologije umrlo 11 beba", navodi se u saopćenju što ga je potpisao glavni kantonalni tužilac Branko Šljivar. U saopćenju se očekuje suradnja medicinskog osoblja KCUS-a ali i građana koji, kako se navodi, imaju valjane informacije o sličnim slučajevima.

Ranije danas, u dvorištu ispred zgrade Pedijatrijske klinike KCUS-a, održana je pres konferencija u povodu slučajeva smrti beba na Odjeljenju neonatologije na kojoj su sudjelovali najodgovorniji ljudi te medicinske ustanove.

Generalni direktor KCUS-a prof. dr. Faris Gavrankapetanović istaknuo je da je napravljena detaljna analiza i utvrđeno da je sve provedeno u skladu sa dobrom kliničkom praksom. "Procedura liječenja je bila korektna i uredu. Stojimo iza toga", kazao je on. Dodao je da su predstavnici Tužilaštva i policije jučer izuzeli originalnu dokumentaciju odnosno istorije bolesti, te da su bili u mrtvačnici KCUS-a.

Na današnjoj pres-konferenciji profesoru Gavrankapetanoviću, kao hafizu, obratio se daidža Nejre Malagić, stare 16 dana koja je u utorak umrla na KCUS-u. On je istaknuo da su njegova sestra i njihova obitelj Nejrinu smrt prihvatili kao Božije određenje i Božiju volju, ali da, kako je rekao, ne mogu prihvatiti ono što se dogodilo na Odjelu neonatologije.

"Šesnaest dana naše Nejre i njene borbe za život naša porodica je provela u saburu i dalje će tako ostati. Ni moja sestra, čije je ovo prvo dijete, niti iko od naše porodice ne želi ništa drugo samo istinu o svemu što se dogodilo sa našom bebom. Dobili mi istinu ili ne na sudu, nevažno je, jer znamo i ja i Vi - hafize da čemo svi odgovarati pred Alahom", kazao je on.

Šefica Pedijatrijske klinike KCUS-a Senka Dinarević - Mesihović kazala je novinarima da je beba Nejra Malagić, stara 16 dana - koja je u utorak umrla na KCUS-u, rođena carskim rezom u 32. nedjelji trudnoće. Ona je kazala da su se kod te bebe tokom boravka na intenzivnoj njezi, kao posljedica nezrelosti, razvile komplikacije koje su adekvatno timski tretirane, ali da je uprkos svim poduzetim mjerama nastupio smrtni ishod. "Tim je učinio sve što je u našoj ljudskoj moći da pomognemo", kazala je ona.

To je potvrdilo i ostalo osoblje koje je direktno liječilo tu i ostale pomenute bebe. Oni kažu da se radi o djeci koja su na Odjeljenju od početka februara mjeseca ove godine.

"Roditeljima ne zamjerimo na svemu što poduzimaju. Razumijemo njihovu bol, ali uradili smo sve po svojoj savjeti i po protokolima koji se primjenjuju svuda u svijetu", kažu oni.

Osoblje ističe da je tokom prošle godine na Pedijatrijskoj klinici hospitalizirano oko 4.000 pacijenata od čega je četvrtina bila životno ugrožena. Stopa smrtnosti iznosi dva posto što, kako kažu odgovara stopi u evropskim zemljama.