BiH
43

Tužilaštvo KS: Objavljivanjem identiteta maloljetnika možete počiniti krivično djelo

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Tužilaštvo kantona Sarajevo danas je podsjetilo građane na zakonom kažnjivo djelo o otkrivanju identiteta maloljetnika koji se optužuju za nasilje.

Saopćenje je došlo povodom sve zastupljenijeg medijskog linča i objava informacija osoba koje su navodno povezane sa zlostavljanjem i smrću maloljetnog Mahira Rakovca.

"Nakon brojnih medijskih natpisa, različitih reakcija građana, kao i njihovog obraćanja javnosti, Kantonalno tužilaštvo KS podsjeća da je ova institucija jedina relevantna da ispita i dokaže eventualno postojanje krivičnog djela ili nečije odgovornosti u slučaju smrti M.R. Navode očuha i majke da je dječak izvršio samoubistvo zbog vršnjačkog nasilja, Tužilaštvo će ispitati do kraja.

Objavljivanjem, od strane građana, identiteta i fotografija maloljetnika koji se optužuju za nasilje, ne samo da je kršenje Zakona o zaštiti ličnih podataka i etičkog Kodeksa za štampu i online medije (član 11. – Zaštita djece i maloljetnika), nego može prouzročiti nesagledivu štetu, pogotovo roditeljima čija se djeca javno prozivaju. Upozoravamo da se takvim ponašanjem može počiniti i krivično djelo.

Svima je u interesu da se što prije dođe do istine: roditeljima čiju bol i gubitak djeteta niko ne može nadomjestiti, ali i roditeljima čija se djeca javno prozivaju. Bez dokaza, u fazi istraživanja slučaja i utvrđivanja činjenica, podizanje tenzija samo može ugroziti istragu i naškoditi cijelom društvu", stoji u saopćenju Tužilaštva KS.