BiH
0

Tužilaštvo KS o prevari u firmi "Pelak"

FENA
Povodom određenih sumnji da se u firmi Nekretnine "Pelak" i Nekretnine "A2" radi o počinjenju određenih krivičnih djela od odgovornih osoba, Kantonalno tužilaštvo KS oglasilo se danas saopćenjem za javnost u kojem navodi da je MUP Kantona Sarajevo 26. februara ove godine lišio slobode Mihriju Pelak.

Nakon saslušanja, tužilac koji radi na ovom predmetu stavio je prijedlog za određivanje pritvora prema Mihriji Pelak Općinskom sudu u Sarajevu te istovremeno stavio naredbu za provođenje istrage zbog krivičnog djela prevare u privrednom poslovanju iz člana 251 KZ FBiH.

Mihriji Pelak stavljen je na teret veći broj krivičnih djela iz navedenog krivičnog djela u kojima su oštećeni brojni građani i Tužilaštvo telefonskim putem svakodnevno prima veliki broj poziva od oštećenih u BiH i van granica BiH (Njemačka, Velika Britanija itd.) tako da se za sada ne može prognozirati broj oštećenih osoba.

Kantonalno tužilaštvo KS će dati prioritet u radu na ovom krivičnom predmetu na način da će saobrazno pri stizanju krivičnih prijava, bilo od strane MUP-a ili oštećenih građana, odrediti i svoju dinamiku rada.

Pored Mihrije Pelak u ovom Tužilaštvu zaprimljene su i krivične prijave gdje se kao odgovorne osobe Nekretnina "Pelak" i Nekretnina "A2" navode još Aida i Albin Pelak, Haris Muhović i Mirzeta Avdija.

Tužilaštvo nema saznanja da je za Mirzetom Avdija raspisana potjernica niti ima informacije da je ona napustila BiH, navodi se u saopćenju.