Uspješan rad u 2012. godini
11

Tužilaštvo KS: Kaznena politika sudova bi trebala biti oštrija

Piše: M. B.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Kantonalno tužilaštvo KS je tokom 2012. godine podiglo optužnicu protiv 2.240 osoba od kojih su sudovi osuduli 1.621, a oslobodili 123 osobe. Zabilježen je porast u broju podnesenih krivičnih prijava za krivična djela poput teških tjelesnih povreda, proizvodnje, prodaje ili korištenja opojnih droga, porezne utaje, zloupotrebe položaja, prevare u privrednom poslovanju i sl.
Mirsad Šehović, Nives Kanevčev i Enes Kamenica (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Mirsad Šehović, Nives Kanevčev i Enes Kamenica (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
"Imajući u vidu veliki broj osuđujućih presuda, vidljiv je kvalitet rada Tužilaštva u istrazi, a kasnije i prilikom sačinjavanja optužnice i zastupanja iste pred nadležnim sudom", istakla je Nives Kanevčev, glavna kantonalna tužiteljica Tužilaštva KS, na godišnjoj press konferenciji ove institucije.

Broj krivičnih djela koja su počinili maloljetnici je u porastu, ali je smanjen broj podnesenih prijava protiv maloljetnih osoba. Ovo Tužilaštvo je tokom prošle godine formiralo i Odjel za maloljetnike u kojem rade četiri tužioca, kako bi se efikasnije riješili predmeti u kojima su počinitelji krivičnih djela maloljetne osobe.

U 2012. godni ova institucija je predložila mjeru maloljetničkog zatvora za devet osoba, a za 34 osobe predložena je zavodska mjera. Od 332 prijave protiv maloljetnih osoba u 2012. godini za 157 osoba sud je donio odluku da se postupak neće voditi.

"Ja sam vrlo zadovoljan radom svoga tima jer smo u prethodnoj godini imali oko 95 posto potvrđenih optužnica. Ali nismo zadovoljni kaznenom politikom sudova koja bi trebala biti oštrija. Prije je postojala odredba za višestruke povratnike u izvršenju krivičnih djela prema kojima je sudija morao presuditi duplo veću kaznu. No, mi imamo slučajeve osoba koje se više puta pojavljuju pred sudom, što nam govori da kaznena politika nije urodila plodom", rekao je Mirsad Šehović, zamjenik glavnog tužioca Tužilaštva KS.

Nives Kanevčev (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Nives Kanevčev (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Kada su u upitanju ratni zločini, u 2012. godni je zaprimljeno 39 prijava za osobe koje se sumnjiči za takva krivična djela.

"Također, u prethodnoj godini izvršena je konačna identifikacija 41 žrtve ratnog zločina putem DNK metode, 37 ekshumacija te osam reasocijacija dijelova skeleta žrtava ratnog zločina, kao i uzimanje više od 200 koštanih uzoraka radi vršenja DNK analize u cilju konačne identifikacije žrtava ratnog zločina", dodala je tužiteljica Kanevčev.

S obzirom na to da je broj prijava podnesenih protiv osoba u krivičnim djelima privrednog kriminala povećan za 31,5 posto, Tužilaštvo KS će se u 2013. godini fokusirati na privredni kriminal. Tužiteljica Kanevčev je pozvala građane na saradnju te da ukoliko imaju dokaze o počinjenju krivičnih djela prijave to nadležnim institucijama.