BiH
64

Tužilaštvo KS: Izjave nosilaca izvršne i zakonodavne vlasti u KS ne mogu utjecati na istragu o ubistvu Dženana Memića

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Tužilaštvo Kantona Sarajevo se oglasilo povodom javnih istupa i izjava pojedinih nosilaca izvršne i zakonodavne vlasti u Kantonu Sarajevo, a povodom ubistva Dženana Memića.

Iz Tužilaštva su kazali da takve izjave ne mogu utjecati na istragu koju povodom tog krivičnog djela vodi Kantonalno tužilaštvo Sarajevo kao jedino nadležno tijelo koje vodi i može da vodi istragu u ovom predmetu, a u saradnji sa MUP-om KS.

"Pozivamo sve nosioce vlasti da se u svojim izjavama i zaključcima rukovode poštivanjem zakona i interesima pravne države, a što je i njihova obaveza. Svako drugačije ponašanje nosilaca izvršne i zakonodavne vlasti predstavlja nepoštivanje zakona, unošenje zabune građanima u pogledu njihovih ovlasti i nadležnosti te ometanje istrage", saopćeno je iz Tužilaštva.

Istovremeno, podsjećaju kako se to ne odnosi na Inicijativu nedavno prihvaćenu u Skupštini Kantona Sarajevo, u kojoj je, između ostalog, zatraženo formiranje istražne komisije koja će vršiti nadzor zakonitosti rada Uprave policije MUP-a KS u predmetu ubistva Dženana Memića.

Zakonitost u postupanju Kantonalnog tužilaštva Sarajevo u ovom predmetu i nadzor nad njegovim radom može vršiti samo Federalno tužilaštvo shodno članu 9. Zakona o Federalnog tužilaštvu Federacije BiH ( Službene novine FBiH 19/03), zaključeno je u saopćenju Tužilaštva KS.