BiH
0

Tužilaštvo istražuje smrt 11 beba na KCUS

Sarajevo-x.com
Iz Kantonalnog tužiteljstva u Sarajevu prije dva dana je objavljeno saopštenje za javnost koje je šokiralo cjelokupno građanstvo, medije i sve one koji su dio ovog slučaja. Naime, na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, od početka aprila umrlo je jedanaest beba.

"Nakon što je Tužilaštvo zaprimilo informaciju o smrti novorođenčeta Malagić Nejre, koje je preminulo 17. aprila 2007. godine na Odjelu neonatologije KCU Sarajevo, i zaprimilo informaciju da ima još sličnih slučajeva, preduzeli smo osnovne mjere i radnje na utvrđivanju svih činjenica“, stoji, između ostalog u saopštenju koje smo dobili iz Kantonalnog Tužilaštva.

Tužilaštvo KS, na čelu sa glavnim tužiocem Brankom Šljivarom, u cilju rasvijetljavanja slučaja, naložilo je obdukciju leša Nejre Malagić koja će se sprovesti u Zavodu za patologiju UKC Tuzla.

Radnici policije MUP-a KS, u skladu sa naredbom Tužilaštva pokrenuli su istragu u ovom slučaju kao i u ostalim slučajevima umrlih beba jer Tužilaštvo raspolaže saznanjem da je u mjesecu aprilu umrlo 11 beba.

"Prije dva dana dobili smo nalog od Tužilaštva da pokrenemo istragu u slučaju smrti beba na Koševu. To smo naravno i učinili. Ne mogu govoriti o informacijama do kojih smo došli jer smo sve predali Tužilaštvu i sve je u njihovoj nadležnosti. Mi i dalje radimo na ovome slučaju i nadamo se brzom rasvjetljenju slučaja“, rekao je Jusuf Zornić, potparol MUP-a KS.

O ovome slučaju izjasnio se i direktor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu dr. Faris Gavrankapetanović. "Apsolutno stojim iza ljekara. Ali savakako, ko radi može napraviti grešku. Mi ćemo raspravljati o eventualnim propustima", piše u izjavi koju je dr. Gavrankapetanović dao za Oslobođenje.

Iako smo pokušavali doći do detaljnih informacija koje je dala istraga koju sprovodi Tužilaštvo, iz ureda glavnog tužioca Branka Šljivara rekli su nam da u ovom trenutku ne mogu govoriti detaljnije o slučaju. Tužilaštvo također očekuje "punu saradnju s jedne strane medicinskog osoblja KC Koševo, ali i građana koji imaju valjane informacije o sličnim slučajevima".