Osuđen na 45 godina zatvora
6

Tužilaštvo i odbrana ulažu žalbe na presudu Veselinu Vlahoviću

Piše: J. Hadžiahmetović
U Tužilaštvu BiH izrazili su zadovoljstvo danas izrečenom kaznom Veselinu Vlahoviću Batku prema kojoj je osuđen na 45 godina zatvora zbog monstruoznih zločina u sarajevskim naseljima Grbavica, Kovačići i Vraca.
Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Međutim, kako je kazao glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić, Tužilaštvo će uložiti žalbu na šest tačaka optužnice za koje je Batko oslobođen.

"Tražit ćemo i da ta kaznena djela budu obuhvaćena presudom. Tokom suđenja, u sudnici su se mogla čuti svjedočenja o nekim od najstrašnijih ratnih zločina počinjenih u BiH. Čula su se svjedočenja u ubistvima žrtava pred očima njihovih ukućana, o silovanjima majki pred očima njihove djece, o silovanju i seksualnom zlostavljanju žena u visokom stepenu trudnoće, o premlaćivanjima i mučenjima na teške i ponižavajuće načine...", kazao je Grubešić.

On je dodao kako je ovo prva presuda za ratne zločine u kojoj je neko osuđen na maksimalnu kaznu zatvora od 45 godina.

"Tužilaštvo BiH zna da je broj zločina koje je počinio optuženi mnogo veći od zločina obuhvaćenih optužnicom. Nažalost, zbog nepostojanja preživjelih svjedoka, protoka vremena i nedostatka dokaza, neki zločini nikada neće biti obuhvaćeni optužnicom. Žrtve koje su stradale niko ne može vratiti i ova presuda samo će donijeti dio pravde žrtvama ratnih zločina", kazao je glasnogovornik Tužilaštva BiH.

Radivoje Lazarević, branilac Veselina Vlahovića Batka (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Radivoje Lazarević, branilac Veselina Vlahovića Batka (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Branilac Veselina Vlahovića Batka Radivoje Lazarević kazao je kako se današnja presuda mora poštovati kakva god ona bila.

"Vidim da je današnju presudu pratio veliki auditorij. Žao mi je što na nekim pretresima nije bio bar dio tog auditorija da vidi neke stvari koje su se dešavale u predmetu. Mislim da je okruženje u kojem se nalazi Sud BiH, u jednoj mjeri utjecao na ishod ovog postupka. Ako ovakva presuda nekoga čini zadovoljnim, pogotovo oštećene, meni je to drago kao čovjeku. Kao branitelj, imam profesionalnu obavezu prema mom klijentu da preduzmem sve da mu pomognem u mjeri u kojoj mu možemo pomoći", kazao je Lazarević.

On je dodao kako će se žaliti na neke tačke optužnice koje, kako je kazao, nisu dokazane.