BiH
0

Tužilaštvo i dalje zahtijeva pritvor za uhapšene u akciji "Lavina"

SRNA
Sud BiH će u zakonskom roku od 24 sata donijeti odluku o zahtjevu Tužilaštva BiH za određivanje pritvora direktoru Agencije za bankarstvo Republike Srpske Slavici Injac, direktorici Investiciono-razvojne banke Snežani Vujnić i ostalim osumnjičenim da su oštetitili Bobar banku i bankarski sektor u BiH za 122 miliona KM, saopštio je postupajući sudija Šaban Maksumić.

Tužilac Dubravko Čampara obrazložio je na sinoćnjem višesatnom ročištu zahtjev za određivanje mjere pritvora osumnjičenima za organizovani kriminal, zloupotrebu službenog položaja i ovlaštenja u privredi, pranje novca, falsifikovanje službene isprave i službenih knjiga, čime su izazvali štetu od 122 miliona KM, te nesigurnost u bankarski sektor i ozbiljnu štetu i reperkusije za BiH.

Čampara je naveo da je Tužilaštvo dostavilo dokaze u pet registara dokumentacije prikupljene u pretresima Bobar banke, Agencije za bankarstvo i Investiciono-razvojne banke Republike Srpske, te zapisima o saslušanju osumnjičenih, vještaka ekonomske i grafološke struke.

Tužilac tvrdi da je novac najvjerovatnije nestao iz BiH, te da su u ovom predmetu osumnjičene ukupno 24 osobe, među kojima je i Darko Jeremić koji je u bjekstvu.

Advokati osumnjičenih (Miljkan Pucar, Dragan Stupar, Veljko Čivša, Dejan Bogdanović, Petko Budiša, Vlado Adamović i Muhidin Kapo) zatražili su da se kao neosnovan odbije prijedlog tužilaštva za određivanje pritvora, problematizujući nadležnosti Suda i Tužilaštva BiH, budući da je bankarski sektor isključivo u nadležnosti entiteta. Oni su tražili da osumnjičenim bude određene mjere zabrane.

Advokati su ukazali da su se osumnjičeni držali zakonskih procedura u bankarstvu, te da ne postoji zakonski razlog, niti osnovana sumnja da su članovi organizovane kriminalne grupe.

Oni su ukazali da nisu imali dovoljno vremena da ostvare adekvatan uvid u dokaze, odnosno dva DVD-a i pet registara.

Vlado Adamović, advokat Batrića Đurišića i Zdravka Dubova, istakao je da je riječ o konfuznom predmetu koji je zbog javnog pritiska i halabuke političkih stranaka došao pred Sud BiH.

"Advokati su ukazali da u prijedlogu Tužilaštva za određivanje pritvora nema opisanog načina izvršenja krivičnog djela, niti individualizacije osnova sumnje", rekao je Adamović.

On je ukazao i na internu odluku u Bobar banci od 6. februara 2013. godine, prema kojoj je, preminuli vlasnik Gavrilo Bobar razvlastio upravljačka tijela, što je imalo refleksije na poslovanje, kao i na činjenicu da je Banka 2013. godine dobila standard četiri, odnosno, prema međunarodnom kamel sistemu, da posluje u problemima koji nisu nerješivi.

Miljkan Pucar, advokat prvooptužene Slavice Injac, ukazao je da je bilo bankrota banaka i u zemljama okruženja, ali da ni u jednom slučaju za to nije odgovarao direktor agencija za bankarstvo.

Tužilac Čampara na kraju ročišta istakao je da Tužilaštvo ostaje pri svom prijedlogu, ukazujući da je u ovom predmetu nastala ogromna šteta za BiH i entitete, a da je kada je riječ o pitanju nadležnosti spis za ovaj predmet dostavio distrikt Brčko i glavni tužilac Republike Srpske Mahmut Švraka.

Uhapšeni u okviru akcije "Lavina" osumnjičeni su da su oštetili Bobar banku i bankarski sektor, a među njima su direktor Agencije za bankarstvo Srpske Slavica Injac i direktor Investiciono-razvojne banke Snežana Vujnić, saopšteno je iz Tužilaštva.

Mjere za određivanje pritvora odnose se i na direktora Bobar banke od maja 2010. godine do marta 2014. godine Petra Cacanovića, direktora Bobar banke od marta 2014. godine Ane Mirosavljević, članove Nadzornog odbora banke Sonju Kurtum i Sašu Tomića, direktora Sektora rizika u banci Batrića Đurišića, internog revizora Zdravka Dubova i zamjenika direktora banke i direktora Sektora korporativnog bankarstva Igora Prodanovića, navodi se u saopštenju.

Istraga u predmetu nastavlja se protiv ukupno 24 osobe osumnjičene za nezakonitosti kojima je prouzrokovana šteta od oko 123 miliona KM, te pribavljena nezakonita korist od najmanje 115 miliona KM i ozbiljno "uzdrman" bankarski sistem u BiH, dodaje se u saopštenju.

Agencija za osiguranje depozita BiH već je oštećena za 56,7 miliona KM koji su morali biti isplaćeni za depozite do 50.000 KM, te su za navedeni iznos oštećeni građani BiH.