Slučaj Ždrale
0

Tužilaštvo će podnijeti žalbu na rješenje Suda BiH

SRNA
Tužilaštvo BiH podnijeće žalbu na današnje rješenje Suda BiH kojim se proglašava stvarno nenadležnim za vođenje krivičnog postupka u predmetu protiv Đorđa Ždrala, kojeg optužnica tereti za ubistvo načelnika Uprave policije Republike Srpske Ljubiše Savića - Mauzera, potvrdio je Srni portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

On je dodao da će se žalba biti podnesena u naredna tri dana, u zakonski predviđenom roku.

Iz Suda BiH Srni je rečeno da dalji pritvor Đorđu Ždralu neće biti razmatran dok se ne donese konačna odluka o pitanju nadležnosti za ovaj predmet.

Sud BiH danas je donio rješenje u kome navodi da je za postupanje u tom predmetu, kao stvarno i mjesno nadležan Okružni sud u Bijeljini, na osnovu Zakona o sudovima u RS.

Ova odluka Suda BiH o svojoj stvarnoj nenadležnosti u ovom predmetu donesena je po uređenoj optužnici Tužilaštva BiH od 14. augusta.

U obrazloženju rješenja, između ostalog, navodi se da krivično djelo za koje je optužen Ždrale, izvršeno na način opisan u dispozitivu optužnice Tužilaštva BiH, ne bi moglo izazvati bilo kakve štetne posljedice za BiH u smislu jedne odredbe Zakona o Sudu, zbog čega Sud ne bi mogao izvesti svoju nadležnost za vođenje krivičnog postupka, odnosno postupanje po toj optužnici.

Sud BiH uvažio je 11. augusta žalbu Tužilaštva BiH na rješenje kojim se ovaj sud proglašava nenadležnim u predmetu Đorđa Ždrala, te je ovaj predmet vraćen na ponovno odlučivanje o tome da li će biti procesuiran u Sudu BiH.
Ždrale je u Njemačkoj uhapšen 17. januara, a Interpolovu potjernicu za njim raspisao je Sud BiH u septembru prošle godine, zbog sumnje da je planirao i direktno učestvovao u ubistvu Mauzera 7. juna 2000. godine u Bijeljini.

Vođa kriminalne grupe iz Istočnog Sarajeva Ždrale izručen je Sudu BiH 11. februara iz njemačkog zatvora u Vajterštatu.