Osumnjičen za ratni zločin
0

Tužilaštvo BiH zatražilo produženje pritvora Miroslavu Aniću

FENA
Tužilaštvo BiH je zatražilo od Suda BiH da Miroslav Anić, osumnjičeni za ratni zločin počinjen na području Kiseljaka i Vareša, ostane u pritvoru još dva mjeseca.

Državno tužilaštvo smatra da je produženje pritvora neophodno zbog težine djela za koja se Anić sumnjiči, te zbog činjenice bi optuženi, boraveći na slobodi, mogao pobjeći i utjecati na svjedoke i saučesnike.

“Kao bivši pripadnik postrojbe ‘Maturice’, koja je imala oko 80 vojnika, Anić bi boravkom na slobodi gradio svoju odbranu zajedno sa suizvršiocima i utjecao bi na svjedoke. Njegovo puštanje na slobodu uznemirilo bi javnost i javni poredak”, kazala je Slavica Terzić, tužiteljica Tužilaštva BiH.

Odbrana se nije protivila produženju pritvora, ali smatra kako je suvišno obrazloženje Tužilaštva u pogledu mogućeg bjekstva osumnjičenog.

“Zašto bi Anić bježao nakon što se predao BiH? Takva sumnja je nepotrebna. Imali smo prijetnje i da smo izdajnici i neprijatelji. On je sigurniji u pritvoru nego u Kiseljaku”, istaknuo je Duško Tomić, branilac osumnjičenog.

Miroslav Anić se sumnjiči da je, kao pripadnik Jedinice za posebne namjene “Maturice” pri Hrvatskom vijeću obrane (HVO), počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika na području općina Kiseljak i Vareš.

Na prethodnom ročištu za određivanje pritvora Tužilaštvo je saopćilo da je Anić već priznao učešće u nekim od zločina za koje je osumnjičen, a između ostalog i zločin u selu Stupni Do (općina Vareš), javio je BIRN.

Prema presudama Tribunala u Haagu, jedinice HVO-a zauzele su Stupni Do u oktobru 1993. godine, pri čemu je ubijeno više od 30 civila.

Nakon višegodišnje nedostupnosti, Anić se 1. novembra ove godine, nakon dolaska iz Hrvatske, predao Tužilaštvu BiH.

Državni sud će odluku o prijedlogu za produženje pritvora donijeti naknadno.