BiH
0

Tužilaštvo BiH zatražilo pritvor za Sakiba Mahmuljina

Klix.ba
Tužilaštvo BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Tužilaštvo BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je od Suda BiH da odredi pritvor generalu Armije RBiH u penziji Sakibu Mahmuljinu.

Nekadašnji komandant Trećeg korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine lišen je slobode jutros, a osumnjičen je da je u svojstvu zapovjednika postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija.

On je osumnjičen za zločine počinjene u periodu od mjeseca jula do mjeseca oktobra 1995. godine za vrijeme izvođenja ofanzivnih borbenih dejstava postrojbi 3. Korpusa ARBiH na širem području Vozuće, u kojima je sudjelovala i postrojba Odred "El Mudžahidin", čiji su pripadnici za vrijeme ovih borbenih dejstava, počinili ubistvo oko 50 ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti koji su prethodno oteti od druge jedinice 3. korpusa, koja je izvršila zarobljavanje.

Također se tereti i za nečovječno postupanje prema oko 20 ratnih zarobljenika i civila koje su navedeni odbijali odmah predati jedinici Vojne policije u skladu sa zapovijedima.

Mahmuljinov advokat Fahrudin Ibrišimović kaže da su spremni negirati sve što mu se stavlja na teret, te da je penzionisani general isfrustriran hapšenjem.

Haški tribunal je u predmetu protiv Rasima Delića utvrdio da je odred "El Mudžahidin" bio de iure potčinjen 3. korpusu Armijie RBiH.