BiH
0

Tužilaštvo BiH zatražilo osuđujuću presudu za Iliju Jurića

Klix.ba
Foto:Klix.ba/ Arhiv
Foto:Klix.ba/ Arhiv
Tužilaštvo BiH zatražilo je da se Ilija Jurić proglasi krivim za zločine počinjene 1992. godine u mjestu Posavska Mahala (općina Odžak).

Tužilac Miroslav Janjić je kazao da je provedenim dokazima Tužilaštvo nedvosmisleno dokazalo da je optuženi Jurić, kao pripadnik 102. brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), u noći između 4. i 5. juna 1992. u kući u mjestu Posavska Mahala silovao i seksualno zlostavljao žensku osobu srpske nacionalnosti.

On je optužen i da je u junu 1992. godine presreo Darinku i Nadu Lešić, čiju je maloljetnu djecu fizički maltretirao.

"Žrtve su bili civili, zaštićeni konvencijama. Optuženi je bio pripadnik HVO-a i iskoristio je svoj nadređeni položaj. Iz kuće je izveo Milicu Đekić, odvajajući je od maloljetne djece, i izvršio je nad njom seksualno zlostavljanje. Đekić je prepoznala optuženog u sudnici", naveo je Janjić.

On je također rekao da su oštećeni žene i maloljetna djeca srpske nacionalnosti, te da su iskazi svjedoka bili homogeni i konstantni prilikom unakrsnog ispitivanja.

"Smatramo da Odbrana nije provela nijedan bitan dokaz, osim jednog koji nije uspio obezvrijediti dokaze Tužilaštva. Predlažem da se optuženi proglasi krivim, te da se kazni u skladu sa zakonom", dodao je tužilac.

Suđenje će se nastaviti 26. oktobra, za kada je planirano iznošenje završne riječi Odbrane.