BiH
451

Tužilaštvo BiH zatražilo maksimalnu kaznu za Mevlida Jašarevića

FENA
Mevlid Jašarević na Sudu BiH (Foto: Arhiv)
Mevlid Jašarević na Sudu BiH (Foto: Arhiv)
Apelaciono vijeće Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda BiH održalo je danas javnu sjednicu na kojoj su razmatrane žalbe odbrane i optužbe na prvostepenu presudu u predmetu Mevlid Jašarević i drugi.

Prvookrivljeni Jašarević je prvostepenom presudom proglašen krivim za krivično djelo terorizam, a u vezi s napadom na Ambasadu SAD-a u Sarajevu 28. oktobra 2011. godine, te osuđen na 18 godina zatvora.

Istovremeno, suoptuženici u ovom predmetu, Emrah Fojnica i Munib Ahmetspahić, su usljed nedostatka dokaza oslobođeni optužbi za organiziranje terorističke grupe, odnosno inkriminacija u vezi sa sudjelovanjem u pripremi terorističkog čina i uklanjanju dokaza.

Kako je Feni kazao branitelj prvookrivljenog, advokat Senad Dupovac, strane u postupku obrazložile su žalbene navode - odbrana na osuđujući, a Tužilaštvo BiH na oslobađajući dio prvostepene presude kao i u pogledu visine kazne izrečene Mevlidu Jašareviću.

Naime, odbrana smatra da stranke u postupku nisu imale isti procesnopravni status, da je povijeđeno pravo na odbranu prvookrivljenog, te da bitne činjenice nisu pravilno utvrđene i očekuje da će se prvostepena presuda ukinuti "zbog procesnih nedostataka, odnosno povreda Zakona o krivičnom postupku".

Istovremeno, Tužilaštvo se fokusiralo na oslobađajući dio prvostepene presude koji se odnosi na drugo i trećeoptuženog - Emraha Fojnicu i Muniba Ahmetspahića, insistirajući na postojanju organizirane grupe, te je zatražilo maksimalnu kaznu (20 godina) za prvookrivljenog Mevlida Jašarevića.

Odluka u vezi s razmatranim žalbama bit će donijeta naknadno, a, shodno ustaljenoj sudskoj praksi, Apelaciono vijeće može potvrditi, ili preinačiti prvostepenu presudu, odnosno ukinuti je i zakazati novi pretres pred ovim vijećem.

Okrivljeni Jašarević je 28. oktobra 2011. godine izvršio teroristički čin, pucajući na objekt Ambasade SAD-a iz automatske puške u trajanju oko 50 minuta, ispalivši najmanje 105 metaka call. 7,62 mm, pritom pucajući i u pravcu mjesta gdje su se nalazili službenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela (DZKPT), koji su osiguravali zgradu Ambasade, a kojom prilikom je pogodio službenika DZKPT-a Mirsada Velića u obje noge, nanijevši mu teške tjelesne povrede.

Optuženi je, istovremeno, pucajući iz automatske puške sve vrijeme prijetio i službenicima uposlenim u Ambasadi SAD-a, sve dok ga pripadnici Specijalne jedinice MUP-a Kantona Sarajevo nisu onesposobili i lišili slobode.