BiH
0

Tužilaštvo BiH zatražilo izručenje Elfete Veseli pravosuđu BiH

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Tužitelj iz Posebnog odjela za ratne zločine, uputio je putem Ministarstva pravde BiH, zahtjev institucijama Švicarske Konfederacije za izručenje osumnjičene Elfete Veseli, rođene 04.06.1960. godine u Uroševcu, Srbija, sa prebivalištem u Vlasenici, a koja se prema saznanjima Tužilaštva BiH, nalazi na području Švicarske.

Protiv Elfete Veseli, Tužilaštvo BiH vodi istragu zbog krivičnog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, iz članka 173. KZ BiH.

Istraga protiv navedene vodi se u Posebnom odjelu za ratne zločine, a osumnjičena je da je u mjesecu julu 1992. godine, u svojstvu pripadnice Armije R BiH, u mjestu Kamenica, počinila svirepo ubistvo nožem, dvanaestogodišnjeg dječaka srpske nacionalnosti.

Istovremeno, Tužilaštvo BiH provodi intenzivne aktivnosti na prikupljanju dokaza, radi otkrivanja i procesuiranja drugih osoba koje imaju zapovjednu odgovornost u okviru zločina za koji se tereti osumnjičena.

Provodeći istragu u suradnji sa policijskim i sigurnosnim agencijama u BiH i inozemstvu, tužitelj i istražitelji došli su do saznanja da se osumnjičena nalazi na području mjesta Neuchatel u Švicarskoj Konfederaciji.

S obzirom da se u ovom predmetu svi svjedoci, dokazi i oštećeni nalaze na području BiH, postupajući tužitelj uputio je prema Ministarstvu pravde BiH, prijedlog za podnošenje molbe za izručenje.

"Tužilaštvo BiH upućuje izraze zahvalnosti pravosudnim i sigurnosnim institucijama Švicarske Konfederacije na dosadašnjoj suradnji, te apelira na ove institucije, da se osumnjičena u što kraćem roku izruči pravosuđu BiH i na taj način pomogne borba protiv nekažnjenosti ratnih zločina. Tužilaštvo BiH nastavlja aktivnosti na pronalasku, lociranju i izručenju svih počinitelja za ratne zločine, bez obzira u kojem kraju svijeta se nalaze, radi njihovog procesuiranja po najvišim pravnim standardima, te borbe da počinjeni ratni zločini ne ostanu nekažnjeni", saopšteno je iz Tužilaštva BiH.