BiH
0

Tužilaštvo BiH zatražilo adekvatnu kaznu za Albinu Terzić

FENA
Tužilaštvo BiH predložilo je Sudskom vijeću da Albinu Terzić proglasi krivom za zločine počinjene u Odžaku 1992. godine i da joj izrekne "adekvatnu" kaznu.

Iznoseći završnu riječ, tužilac Tužilaštva BiH Adnan Gulamović je kazao da Sudsko vijeće može donijeti zaključak o krivici optužene Albine Terzić po šest tačaka optužnice.

"Predlažem Sudu da je proglasi krivom i izrekne joj adekvatnu kaznu. Ostavljam na ocjenu Sudu olakšavajuće i otežavajuće okolnosti. Ukoliko nađete da je optužena kriva, predlažem da joj se odredi pritvor", rekao je Gulamović.

Prema tužiocu, iskazi svjedoka koji su tvrdili da ih je optužena tukla, nečovječno postupala prema njima, huškala na njih psa i tjerala ih da pjevaju pjesme do iznemoglosti, učestvovala u organizovanju takozvane "logorske svadbe" kao i u prisiljavanju na seksualni odnos s mentalno bolesnom osobom u osnovnoj školi u Odžaku, vjerodostojni su.

Tužilac je dodao da su svjedoci tvrdili da ih je optužena posjećivala i u tvornici "Strolit" u Odžaku, gdje su fizički zlostavljana dvojica zarobljenika.

"Iz iskaza svjedoka Tužilaštva BiH proizlazi da je optužena, zajedno s drugim osobama, učestvovala u zlostavljanju zarobljenika", kazao je Gulamović, istaknuvši da su zarobljenici bili civili.

Albina Terzić zvana Nina optužena je da je, kao pripadnica Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), od maja do jula 1992. nečovječno postupala prema nezakonito zatvorenim srpskim civilima u osnovnoj školi i u tvornici "Strolit" u Odžaku.

Ona je, prema optužnici, zarobljenike udarala policijskom palicom po vratu, ramenima i glavi, šamarala ih, na njih huškala psa, te ih prisiljavala na seksualni odnos.

Kada su u pitanju dokazi Odbrane, Gulamović je rekao kako smatra da Odbrana nije uspjela "obezvrijediti dokaze Optužbe".

"Optužena je bila izbjeglica u Kutjevu (Hrvatska). Međutim, svjedokinja Marija Mihalj je kazala da je Kutjevo od Odžaka udaljeno 60 kilometara, te da se vozilom može stići za sat i po ili dva. Odbrana nije dala čist alibi da je optužena u određeno vrijeme bila na određenom mjestu", pojasnio je Gulamović.

Komentarišući iskaze svjedoka, Gulamović je naveo da postoje određena odstupanja, ali su dosljedni u pogledu bitnih činjenica.

"Iz iskaza je vidljivo da svjedoci nisu dogovarali o svjedočenju, već su govorili ono što je njima poznato. Odstupanja su moguća zbog protoka vremena, njihove životne dobi i stepena obrazovanja", rekao je Gulamović.

Suđenje je počelo u oktobru 2011., a optužena Terzić se brani sa slobode.

Nastavak suđenja zakazan je za 2. oktobar, kada će Odbrana iznijeti završnu riječ, javio je BIRN.