BiH
17

Tužilaštvo BiH za Dautbašića i Šahman predložilo kućni pritvor, Radončić ostaje u pritvoru

Piše: S. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Bakir Dautbašić i Bilsena Šahman, koji su prije nešto manje od mjesec dana uhapšeni pod optužbom da su ometali rad pravosuđa i utjecali na svjedoke, trebali bi biti u kućnom pritvoru, nakon novog prijedloga Tužilaštva BiH.

Kako je za Klix.ba potvrđeno u Tužilaštvu BiH Bakiru Dautbašiću i Bilseni Šahman predložena je mjera kućnog pritvora. S druge strane Fahrudin Radončić ostaje u pritvoru.

Jednomjesečni pritvor za Dautbašića i Šahman ističe 11. februara, a kao novu mjeru Tužilaštvo BiH je odredilo kućni pritvor. Nakon ove odluke ostaje da se vidi kako će se dalje odvijati proces imenovanja novog ministra prometa i komunikacija u Vijeću ministara BiH, gdje je Dautbašić predloženi kandidat SBB-a.

U slučaju Fahrudina Radončića nije bilo nikakvih novih odluka, tako da on ostaje u pritvorskoj jedinici Suda BiH, a njegova odbrana u međuvremenu priprema apelaciju Ustavnom sudu BiH, zbog određivanja mjera pritvora i kršenja ljudskih prava.

Kućni pritvor podrazumijeva da se osumnjičenima zabranjuje svako napuštanje mjesta boravišta bez prethodnog odobrenja suda, te se uz ova ograničenja izriču i mjere zabrane sa svim svjedocima ili drugim osumnjičenim osobama. U slučaju da se prekrše ovakve mjere suda, po službenoj dužnosti se mjere zabrane pretvaraju ponovo u pritvor.