BiH
2

Tužilaštvo BiH: Uskoro nova velika optužnica za organizirani kriminal

FENA
Goran Salihović (Foto: Klix.ba)
Goran Salihović (Foto: Klix.ba)
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine najoštrije osuđuje pokušaje političkih pritisaka na njegov rad i neovisnost i poručuje svim građanima BiH da neće popustiti tim pritiscima, navedeno je u današnjem saopćenju Tužilaštva koje potpisuje glavni tužilac Goran Salihović.

Također je navedeno da će, kao dokaz novih uspjeha u radu Tužilaštva, javnost biti uskoro informirana o podizanju jedne od najvećih optužnica protiv organiziranog kriminala u postdejtonskoj Bosni i Hercegovini

"Usljed neprimjerenih političkih pritisaka na rad i neovisnost tužilaštva i pravosuđa, Tužilaštvo BiH još jednom ističe da pozivanje tužilaštva i glavnog tužioca na sjednice parlamentarnih komisija predstavlja nedopustiv politički pritisak te grubo i nedopustivo političko miješanje u neovisnost pravosuđa. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nije odbrambena niti sigurnosna agencija nego pravosudna institucija koja se brine o poštivanju ljudskih prava i zakonitosti", navedeno je u saopćenju za javnost.

Kako se ističe, ukoliko ove aktivnosti budu nastavljene, Tužilaštvo će o navedenim pritiscima upoznati sve nadležne domaće i međunarodne institucije, uključujući i Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH "jer je navedena praksa neprimjerena demokratskim državama".

Glavni tužilac nema zakonsku obavezu ni ovlaštenje da, navodi se u saopćenju, razgovara o predmetima iz domena rada Tužilaštva nigdje osim u sudnici a naročito ne na sjednicama komisija u Parlamentu ili bilo kojim političkim institucijama.

"Tužilaštvo BiH iskazuje puno poštovanje i uvažavanje institucijama zakonodavne i izvršne vlasti u BiH, koje predlažu i donose zakone, ali također se mora poštovati neovisno pravosuđe kao treći, ravnopravni stub vlasti", navedeno je također.

U Tužilaštvu su stava da Parlament nije niti može biti nadređen pravosudnoj vlasti nego je ravnopravna institucija. Niko, a naročito političari, neće i ne mogu odlučivati da li će tužilaštvo nekoga optužiti ili ne, dodaju.

"Svi nositelji pravosudnih funkcija pa tako i tužioci, odgovaraju isključivo struci, tj. Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, koje ih bira i razrješava, a nikako političarima ni političkim tijelima. Zakonom je decidno i tačno utvrđeno kome je Tužilaštvo BiH odgovorno i dužno podnositi izjašnjenja", kaže se u saopćenju.

Tužilaštvo BiH obavještava građane Bosne i Hercegovine da neće podleći nikakvim političkim pritiscima i da će istrajati u poštivanju zakonitosti i borbi protiv kriminala, korupcije i ratnih zločina. U tome ga, ističe se, neće niko spriječiti pa ni pritisci pojedinih političara.

"O rezultatima rada Tužilaštva najbolje govore gotovo svakodnevne akcije i podizanje optužnica protiv počinitelja svih vidova organiziranog kriminala, ratnih zločina, terorizma, kao i rasvjetljavanje više godina nerazjašenjenih teških ubistava, pljački i razbojništava, o kojima su građani BiH informirani u medijima. U rasprave s političarima nismo htjeli i ubuduće nećemo ulaziti jer smatramo da je šteta da se energija i rad Tužilaštva, umjesto na rad na predmetima, usmjerava na političke rasprave", navedeno je u saopćenju Tužilaštva BiH.