BiH
7

Tužilaštvo BiH uložilo žalbu u predmetu Budmir

FENA
Tužlac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, podnio je žalbu na odluku Suda BiH, kojom odlukom se Sud BiH oglasio nenadležnim u predmetu Živko Budimir i drugi, saopćeno je danas iz državnog tužilaštva.

U žalbi je, između ostaloga, navedeno da je izvršenjem kaznenih djela u optužnici protiv Živka Budimira i drugih nanesena šteta pravosudnom sistemu i međunarodnom ugledu Bosne i Hercegovine.

Kako se dalje navodi, optužnicom su obuhvaćeni visoki dužnosnici Federacije BiH, među kojima predsjednik FBiH, aktuelni ministar pravde u Vladi FBiH, kao i dužnosnici Ministarstva pravde FBiH, a izvršenjem kaznenih djela koja su navedena u 33 tačke optužnice, nanesena velika šteta BiH, sigurnosti svih građana BiH, te međunarodnom ugledu naše zemlje, a što je između ostalog, bilo naročito vidljivo jer su nezakonitosti koje se navode u optužnici bile razlog upućivanja diplomatskih nota našoj zemlji, a o navedenim inkriminacijama, izvještavali mediji u BiH i regionu.

Pozivajući se na žalbene navode, iz Tužilaštva BiH ističu da je pomilovanjem Merseda Hadžića zvanog "Švicarac", za kojim je pravosuđe BiH tragalo putem međunarodne potjernice, a koji je uhapšen i izručen iz druge države, nanesena šteta međunarodnom ugledu BiH među državama-članicama Interpola i poništen rad policijskih i pravosudnih agencija drugih država.

Žalbom se, također, naglašava da se među osobama koje su nezakonito pomilovane, nalaze i višestruko osuđivane osobe koje su ubrzo nakon puštanja na slobodu sudjelovale u kaznenim djelima i oružanim uličnim okršajima koji su rezultirali nanošenjem teških povreda i smrtnim posljedicama, što je izazvalo nesigurnost i strah građana u cijeloj Bosni i Hercegovini.

U žalbi je naveden i niz drugih predmeta, u kojima je Sud BiH zasnovao svoju nadležnost, bez obzira što su se kaznena djela desila u jednom gradu ili unutar jednog entiteta.

Tužilac je u žalbi naveo da smatra kako ima osnova da Sud BiH primjeni član 7. Zakona o Sudu BiH, za čiju primjenu se Sud intenzivno zalaže u okviru Strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa.

Žalba je proslijeđena Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.