BiH
50

Tužilaštvo BiH: Uhapšeni su otkriveni sa eksplozivom i to se vodi kao terorizam

Piše: I. P.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Pored izjave glasnogovornika policije Švedske Andreasa Fahlena da se u zajedničkoj akciji policije BiH, Švedske i Holandije ne traga za teroristima, Tužilaštvo BiH ostaje pri svojoj definiciji čina za kojeg su uhapšeni osumnjičeni u akciji Beneluks.

"Mi smo dobili informaciju da se radi o kaznenom djelu terorizma, što ono zapravo i jeste. Lica su otkrivena sa eksplozivnim napravama i u BiH se to vodi i procesuira kao krivično djelo terorizma. Kada je saradnja počela imali smo inicijalne informacije u međunarodnoj komunikaciji da se radi o terorizmu i tako je procesuirano", rekao je za Klix.ba Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva BiH.

Iz Tužilaštva su naglasili da Švedska cjelokupni slučaj vjerovatno drugačije definira u svom krivičnom zakonu.

Podsjećamo, policija Švedske demantovala je bosanskohercegovačku Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA), da je, u okviru međunarodne policijske akcije kodnog naziva "Beneluks", uhapšeno pet osoba povezanih sa terorizmom.

"Ovo nije nikakva teroristička istraga, već je vezano za istragu koju vodimo u Malmeu već duže vremena", rekla je Lotta Hansson, glasnogovornica policije švedske regije Skane.

Novinari su upitali da li ova istraga ima ikakve veze sa eksplozijama koje su se do sada dešavale u Malmeu.

"To ne mogu komentirati, međutim, mogu ustvrditi da ovo nema nikakve veze s terorizmom", odgovorila je Hansson.