BiH
3

Tužilaštvo BiH: Nikola Marić Nidžo uhapšen zbog ratnog zločina

SRNA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Postupajući po nalogu Tužilaštva BiH, policijski djelatnici SIPA-e, na području Prozor-Rame, lišili su slobode osumnjičenog Nikolu Marića, zvanog Nidžo, rođenog 28.01.1958. godine u mjestu Borovica, općina Prozor, koji je pod istragom zbog kaznenog djela zločina protiv čovječnosti.

On je osumnjičen da je kao pripadnik HVO-a na području Prozor-Rame, u periodu 1992. i 1993. godine, počinio kazneno djelo zločina protiv čovječnosti.

Osumnjičeni Marić godinama je bio nedostupan pravosuđu BiH i za njim je dvije godine na snazi međunarodna potjernica, a prema saznanjima policijskih organa, skrivao se na području Republike Hrvatske i ilegalno prelazio u Bosnu i Hercegovinu.

Lišen je slobode u brzoj akciji SIPA-e i Tužilaštva BiH, nakon dojave građana da se nalazi u okolini Prozora, nakon čega je izvršena akcija izvršenja pretresa i lišenja slobode osumnjičenog koji je bio obučen u odoru koja podsjeća na šumara.

Ovo lišenje slobode poruka je saradnje i povjerenja pravosuđa, policije i građana na otkrivanju i procesuiranju počinitelja kaznenih djela ratnog zločina te ujedno poruka svim osumnjičenim, koji se skrivaju od pravde, da pravosuđe i policija tragaju za njima i da će biti procesuirani.

Nikola Marić je osumnjičen da je lično učestvovao u ubistvima, progonima, mučenjima, prisilnom premještanju, nezakonitom zatvaranju i zlostavljanju više desetina žrtava bošnjačke nacionalnosti s područja Prozor-Rame.

Između ostalog, Marić je osumnjičen za mučenje i zlostavljanje civila na izrazito surov način, u prisustvu članova porodica žrtava te da je lično učestvovao u ubistvima i prislinom nestanku 11 osoba. Neka od ovih ubistava su počinjena na okrutan način, nad starim i nemoćnim osobama, koje nisu mogle pružati otpor, a tijela šest osoba još uvijek nisu pronađena.

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti predat postupajućem tužioci, koji će ispitati osumnjičenog te nakon toga prema Sudu BiH uputiti prijedlog za određivanje mjere pritvora, s obzirom da se osumnjičeni godinama nalazio u bjekstvu.

Tužilaštvo BiH nastavlja rad u ovom predmetu u pravcu podizanja optužnice, saopćeno je.