BiH
100

Tužilaštvo BiH: Uhapšen Slobodan Pavlović i drugi funkcioneri Pavlović banke

Klix.ba
Foto: RTV BN
Foto: RTV BN
Po nalogu tužioca Tužilaštva BiH, policijski službenici SIPA-e lišili su slobode Petra Lazića (1962.) i Ljiljanu Garić (1964.), dužnosnike Pavlović banke u Bijeljini. Slobode su lišen i vlasnik banke Slobodan Pavlović (1938.) i njegov nekadašnji prvi saradnik Blago Blagojević (1950.).

Tužilaštvo BiH i policijske agencije tragaju za još osumnjičenih osoba koje će uskoro biti lišene slobode.

Tužilaštvo BiH vodi istragu u predmetu koji se odnosi na kaznena djela finansijskog kriminala vezana za poslovanje navedene banke i njenog vlasnika.

U ovom trenutku, radi interesa istrage, javnosti i medijima ne možemo dati više informacija te molimo za razumijevanje.

Slobodan Pavlović je vlasnik i osnivač Pavlović banke, a njegovo poslovanje dovodi se u vezu s brojnim aferama vezanim za pranje novca i malverzacije s kreditima.

Podsjećamo, Slobodan Pavlović je u decembru 2015. godine saslušan u Tužilaštvu BiH povodom kredita koji je u njegovoj banci podigao Milorad Dodik, a nakon toga kupio vilu na Dedinju u Beogradu.

U nastavku aktivnosti, policijski službenici SIPA-e na području Bijeljine slobode su lišili Blagu Blagojevića (1950), zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja i pranje novca, a sve u vezi sa poslovanjem Pavlović banke. Blagojević će biti priveden u službene prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade, nakon čega će biti predat Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.