BiH
7

Tužilaštvo BiH u proteklih 10 godina 453 osobe optužilo za ratni zločin

Klix.ba
Deset godina od svečane inauguracije i početka rada Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, ova pravosudna institucija je podigla optužnice protiv 453 osobe optužene za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava.

"Predanost i posvećenost procesuiranju ratnih zločina, dostižu svoj maksimum u 2013. i 2014. godini, te je za ove dvije godine optuženo 168 osoba, što predstavlja najbolji rezultat od postojanja Posebnog odjela za ratne zločine, jer je za samo dvije godine, optuženo više od trećine ukupno optuženih osoba," saopćeno je iz Tužilaštva BiH

Tužilaštvo nastavlja sa radom

Tužiteljstvo BiH nastavlja intenzivno raditi na predmetima ratnih zločina koji su počinjeni u svim krajevima naše zemlje. Od Bihaća do Višegrada, od Bijeljine do Čapljine, naši istražitelji i tužitelji, intenzivno rade na prikupljanju dokaza, kako bi se počinitelji zločina procesuirali i kaznili, te donijela pravda žrtvama.

Ulažući ogromne napore, glavni tužioc je uz pomoć institucija BiH i međunarodne zajednice, uspio ojačati kapacitete tužilaštva koji se bave procesuiranjem predmeta ratnih zločina u Tužilaštvo BiH.

Treba istaći da je izuzetno veliki broj optužnica, u procentu od 80 % ili više, okončan osuđujućim presudama, što jasno ukazuje na kvalitet optužnica.

Također, u protekle 2 godine, ostvareni su značajni pomaci i riješen je najveći dio od predmeta Kategorije 2. koji su u fazi istrage, proslijeđeni na procesuiranje Tužilaštvu BiH iz tužilaštva pri MKSJ, a rad na preostalim predmetima se intenzivno nastavlja.

Kao institucija koja je izuzetno posvećena riješavanju problema pronalaska i identifikacije nestalih osoba, Tužiteljstvo BiH zatražilo je angažman Oružanih snaga BiH, kao i pomoć međunarodne zajednice u traženju i identifikaciji nestalih osoba, jer pronalazak osoba za kojima obitelji tragaju 20 ili više godina, predstavlja prioritet.

Zahvalnica građanima

Tužiteljstvo BiH pokrenulo je aktivnosti i institucija je koja je nositelj jačanja regionalne suradnje tužiteljstava na području Zapadnog Balkana. Ova saradnja već daje značajne rezultate, što je pokazao i napredak u procesuiranju predmeta Štrpci i mnogim drugim predmetima, a značaj regionalne saradnje je prepoznat i podržan od institucija Evropske unije.

Građanima naše zemlje, porodicama žrtava, preživjelim žrtvama, njihovoj djeci i potomcima, kao i svim građanima koji nas kontaktiraju, dostavljaju informacije o ratnim zločinima i sarađuju sa nama na rasvjetljivanju i procesuiranju ratnih zločina, zahvaljujemo se na povjerenju i podršci i poručujemo da nastavljamo dalje, sa otkrivanjem, procesuiranjem i kažnjavanjem počinitelja ratnih zločina, radi ostvarenja pravde i stvaranja vladavine prava i ozračja za miran život svih građana Bosne i Hercegovine.