BiH
0

Tužilaštvo BiH: U 2014. ostvareni najbolji rezultati u historiji ove institucije

SRNA
Rukovodilac Odjeljenja za odnose s javnošću Tužilaštva BiH Boris Grubešić informisao je danas na okruglom stolu u Derventi predstavnike udruženja žrtava ratnih zločina, lokalnih institucija vlasti, kao i nevladinih organizacija i medija o radu, rezultatima, te dosadašnjem i budućem radu ove pravosudne institucije.

U saopštenju Tužilaštva BiH navodi se da su predstavljeni i rezultati ostvareni u 2014. godini, koji su najbolji u istoriji ove institucije, s obzirom da su samo u ovoj godini, podignute optužnice protiv više od 100 lica, što je ocijenjeno kao značajan rezultat.

U lokalnim zajednicama, koje su vrlo zainteresovane za uspostavljanje vladavine prava, ove aktivnosti se realizuju kako bi se građanima u svim krajevima BiH, predstavile informacije koje su bitne radi boljeg razumijevanja rada pravosudnih institucija i agencija za provođenje zakona.

Građanima je pojašnjeno da su oni partneri agencija za provođenje zakona u procesu uspostavljanja vladavine prava, te na koji način mogu imati aktivnu ulogu u ovom procesu, kao građani u ulozi svjedoka, oštećenih ili lica koja prijavljuju krivična djela.

Učesnicima skupa u Derventi prezentovana je složenost rada na predmetima ratnih zločina, kao i predmetima organizovanog kriminala, te potreba saradnje lokalne zajednice sa pravosudnim institucijama.

Istovremeno, ovaj skup bio je prilika da predstavnici lokalne zajednice, iz svih društvenih struktura, postave pitanja ili iznesu svoja zapažanja u vezi s radom pravosudnih institucija na nivou BiH.