Oslobođeni optužbi za zločine
0

Tužilaštvo BiH traži ukidanje prvostepene presude Adamoviću i Lukiću

Klix.ba
Tužilaštvo BiH zatražilo je ukidanje oslobađajuće presude Marku Adamoviću i Bošku Lukiću, dok su Odbrane ocijenila žalbu “neosnovanom” i predložile potvrđivanje prvostepene presuda.

Džemila Begović, tužiteljica Tužilaštva BiH, zatražila je ukidanje prvostepene presude zbog povreda krivičnog postupka, te pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

Obrazlažući žalbu, Begović je istaknula da smatra kako je prvostepeno vijeće pogriješilo, te da prvostepena presuda “vrvi kontradiktornim stavovima” o istim stvarima.

“Prvostepena presuda vrvi od nelogičnosti, netačnosti i pogrešno donesenih zaključaka. Pitanje je zašto se prvostepeno vijeće upušta u činjenice koje Tužilaštvo nije stavljalo na teret optuženima”, kazala je Begović.

Husein Mušić, dodatni branilac Lukića, rekao je da su krivci za zločine u Ključu na višem nivou vlasti od optuženog.

“Mi smo za to da se pronađu i identificiraju krivci za zločine, ali to su viši nivoi vlasti. Spuštanje Tužilaštva na mjesne zajednice i općine nema smisla. Boško Lukić sa udruženim zločinačkim poduhvatom nema veze”, kazao je Mušić.

Mušić je dodao da se nada i da će Apelaciono vijeće odbiti žalbu tužioca jer je, prema njegovim riječima, “u cijelosti neosnovana”.

“Nijedan svjedok nije rekao da sam ja nešto učinio ili da sam ja komandovao jedinicama”, kazao je optuženi Lukić.

Branko Gudalo i Marinko Brkić, branioci Marka Adamovića, također su tražili da se žalba Tužilaštva odbije kao neosnovana i potvrdi prvostepena presuda.

“Tvrdim da i građani Ključa znaju da Marko Adamović i Boško Lukić nisu počinili nikakav zločin”, rekao je optuženi Adamović.

Apelaciono vijeće Suda BiH kojim predsjedava sudija Dragomir Vukoje odluku će donijeti naknadno.

Adamović i Lukić su 30. maja 2011. godine oslobođeni krivice za zločine počinjene na području općine Ključ.

Prvostepenom presudom Adamović i Lukić su oslobođeni optužbi da su počinili progon, ubistva, istrebljenja, deportacije i prisilno premještanje stanovništva s područja općine Ključ, te mučenja, prisilni nestanak i druga nečovječna djela slične prirode, učinjena u namjeri nanošenja velike patnje i ozbiljnih fizičkih ili psihičkih povreda, prenosi BIRN - Justice Report.