BiH
0

Tužilaštvo BiH traži produženje pritvora za Džeku

FENA
Edin Džeko
Edin Džeko
Tužilaštvo BiH zatražilo je produženje pritvora za Edina Džeku, osumnjičenog za zločine u Trusini, uz obrazloženje da je potrebno mjesec dana za okončanje istrage.

Tužilac Dragan Čorlija kazao je da će u narednih 30 dana, koliko je zatraženo da se produži pritvor, saslušati preostale svjedoke, prikupiti medicinsku dokumentaciju oštećenih, te pregledati bazu podataka Haškog tribunala.

"U martu smo tražili tri mjeseca pritvora, ali Sud je to odbio i osumnjičenom pritvor produžio za dva mjeseca, tako da istraga nije završena", kazao je Čorlija.

Braniteljica osumnjičenog Edina Čedović nazvala je ovakav rad Tužilaštva nemarnim.

"Istraga za Trusinu traje od 2005. godine i Tužilaštvo je imalo dovoljno vremena da završi istragu", istakla je ona.

Džeko je osumnjičen da je, kao pripadnik Specijalnog odreda za posebne namjene "Zulfikar" pri Štabu Vrhovne komande Armije BiH (ABiH), u aprilu 1993. učestvovao u napadu na selo Trusina (općina Konjic), gdje je ubijeno 18 civila i četiri vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Džeko je uhapšen u aprilu 2011. u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), a prošlog decembra izručen je BiH. Odbrana je predložila da se umjesto pritvora osumnjičenom odrede mjere zabrane.

"Zašto je dvojno državljanstvo sporno. Ako osumnjičeni preda pasoš, ne može nigdje pobjeći i mislim da će moj branjenik, ukoliko mu odredite blaže mjere, to poštovati", kazala je Čedović.

Tužilaštvo BiH usprotivilo se prijedlogu odbrane smatrajući blaže mjere nedovoljnim i neefikasnim.

Sud će naknadno donijeti odluku, javio je BIRN - Justice Report.