BIRN - Justice Report
0

Tužilaštvo BiH traži pritvor za osumnjičene za zločin u Dretelju

FENA
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je od Suda BiH da odredi jednomjesečni pritvor četvorici osumnjičenih za zločine počinjene u logoru Dretelj u Čapljini tokom 1992. godine.

Srećko Herceg, Ivan Medić, Marina Grubešić-Fejzić i Ivan Zelenika zvani Zele su uhapšeni u srijedu 22. februara 2012. pod sumnjom da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva srpske nacionalnosti koji su bili protivzakonito zatočeni u logoru Dretelj u Čapljini tokom 1992.

Kao razloge za određivanje jednomjesečnog pritvora, Tužilaštvo BiH je navelo bojazan od bjekstva i činjenicu da bi oni boravkom na slobodi mogli vršiti uticaj na svjedoke, saučesnike ili pomagače.

Herceg, Medić, Grubešić-Fejzić i Zelenika se, između ostalog, sumnjiče da su u julu 1992., u svojstvu upravnika logora, stražara ili pripadnika formacije Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS), počinili ratne zločine nad civilima srpske nacionalnosti sa područja Čapljine i drugih mjesta koji su bili protivzakonito zatvoreni u nečovječnim uslovima u logoru Dretelj.

Nad žrtvama su počinjena zlostavljanja, mučenja, premlaćivanja, silovanja i seksualna zlostavljanja, kao i mučenja na izrazito ponižavajuće načine.

Više osoba umrlo je od posljedica zlostavljanja i premlaćivanja, a nekima se nakon odvođenja iz logora gubi svaki trag, prenosi BIRN - Justice Report.

Ročište za obrazlaganje zahtjeva za pritvor zakazano je za 24. februara.