BiH
2

Tužilaštvo BiH traži ponovni pritvor za Budimira

FENA
Tužilaštvo BiH (Foto: Klix.ba)
Tužilaštvo BiH (Foto: Klix.ba)
Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH je prema Sudu BiH uputio žalbu na rješenje Suda BiH, doneseno nakon odluke Ustavnog suda BiH, kojim je odbijen prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje pritvora predsjedniku FBiH Živku Budimiru.

Tužilac je, kako se navodi u saopćenju Tužilaštva BiH, u žalbi decidno naveo žalbene razloge, te obrazložio dokaze i zatražio ukidanje rješenja i ponovno određivanje pritvora osumnjičenima.

Uz žalbu, Sudu su dostavljeni i detaljno obrazloženi prikupljeni dokazi, kojima Tužilaštvo dokazuje radnje osumnjičenih i njihovu uključenost u izvršenje kaznenih djela, za koja Tužilaštvo BiH provodi istragu.

U nastavku saopćenja se navodi da su uz žalbu dostavljeni i dokazi da je osumnjičeni predsjednik FBiH, vodio detaljnu osobnu evidenciju pomilovanja osuđenih osoba, zajedno sa svojeručno obilježenim oznakama o uregencijama za pomilovanje, te osobama koje urgiraju za pomilovanja ili su veza sa osuđenim osobama koje traže pomilovanje.

Također, navodi Tužiilaštvo BiH, Sudu su dostavljeni i dokazi prikupljeni putem posebnih istražnih radnji iz koji se u presretnutim razgovorima, evidentno i jasno uočava veza između osoba koje su počinile kaznena djela.

Tužilaštvo BiH očekuje da će Sud BiH odlučujući po žalbi, ukinuti prethodno rješenje, te ponovno odrediti pritvor osumnjičenima.