BiH
104

Tužilaštvo BiH traži 90 godina zatvora za Čauševića i Palislamovića

Piše: N. J.
Haris Čaušević
Haris Čaušević
Državni tužilac Dubravko Čampara zatražio je danas u svojoj završnoj riječi u slučaju "Haris Čaušević i dr." da Sud BiH izrekne maksimalnu kaznu dugotrajnog zatvora od po 45 godina Harisu Čauševiću i drugooptuženom Naseru Palislamoviću zbog terorističkog napada na Policijsku stanicu u Bugojnu 27. juna 2010. godine.

Čampara je naveo kako je u tom napadu smrtno stradao policajac Tarik Ljubuškić, teško ranjena njegova kolegica Edina Hindić, a lakše još pet policajaca. Dodao je kako je na zgradi Policijske stanice pričinjena materijalna šteta u iznosu 506.000 KM, dok je na okolnim zgradama i vozilima pričinjeno još 213.000 KM štete.

"Tužilaštvo je van svake razumne sumnje dokazalo da su optuženi počinili ovo krivično djelo na način kako je to napisano u izmijenjenoj optužnici iz septembra 2012. godine. Saslušali smo veliki broj svjedoka, vještake i uložili veliki broj materijalnih dokaza čime smo dokazali da su Čaušević i Palislamović počinili krivično djelo terorizma. Svjedoci su potvrdili kako su taj napad planirali najmanje šest mjeseci prije tragičnog događaja, kao i sve detalje vezane za pripremu i način izvršenja, a što smo potvrdili nalazima vještaka i materijalnim dokazima", rekao je Čampara.

Eksplozivna naprava sa 12 kg eksploziva

Potom je prepričao izjave nekoliko svjedoka koji su potvrdili da je Čaušević kobnoga dana improvizovanu eksplozivnu napravu, koja je sadržala četiri mine i 12 kg eksploziva pentrita, što odgovara količini 20 kg TNT-a, od svoje kuće do Policijske stanice u Bugojnu dovezao u ranim jutarnjim satima u građevinskim kolicima. Napravu je aktivirao zapalivši sporogoreći štapin.

"Čaušević i Palislamović su dugo dogovarali ovaj napad, pri čemu su dogovorili i da Čaušević nakon što zapali štapin pobjegne sa Palislamovićem koji ga je čekao u vozilu. On je međutim pobjegao nekoliko minuta ranije, te je Čaušević morao sam bježati po Bugojnu usljed čega je i uhapšen, pri čemu je kod njega nađena i ručna bomba. Svjedoci su potvrdili kako su se optuženi željeli osvetiti policajcima zbog hapšenja njihovog 'brata' Rijada Rustempašića, namjerno izabravši 27. juni koji se vezuje za vjerski događaj Ajvatovica kada je u gradu puno ljudi koji kreću na Ajvatovicu te pojačano prisustvo policije. Također, napad je izvršen u ranim jutarnjim satima kada se obavlja smjena policajaca u stanici, sa namjerom da pobiju sve policajce koji se nalaze u zgradi, a samo sticajem sretnih okolnosti u tome nisu i uspjeli budući da je zgrada uništena", naveo je tužilac.

Dodaje kako se iz izjava svjedoka može zaključiti da su optuženi bili opterećeni džihadom, te stalno negativno pričali o sekularnom uređenju BiH, kao i o ratu u Iraku i Afganistanu, a na osnovu njihovih izjava kod Čauševića je pronađena i velika količina oružja koju je bio sakrio. Također, pregledom računara koje je koristio prvooptuženi nađeni su razni inkriminirajući fajlovi u kojima su bila uputstva za pravljenje eksplozivne naprave, te fotografije Čauševića sa oružjem, dok je kod Palislamovića pronađena i knjiga sa uputstvima za pravljenje eksplozivne naprave.

Sklonost krivičnim djelima

"Palislamovićeva bivša supruga je izjavila kako je on spreman na sve, što se moglo vidjeti i iz činjenice da je on probio policijsku barikadu u Sarajevu, iako je sa njim u vozilu bilo maloljetno dijete koje nije vidio deset godina, a iz njegovog dosjea se vidi da je i ranije bio sklon krivičnim djelima. On je pomagao, dogovarao i bio upoznat sa svim detaljima terorističkog djela koje je počinio Čaušević, te ga smatramo njegovim saučesnikom u ovom krivičnom djelu", istakao je Čampara.

Naglasio je i da Sud BiH pri izricanju presude mora imati u vidu generalnu prevenciju, odnosno njome poslati jasnu poruku da će svi koji eventualno počine slično djelo biti maksimalno i najteže kažnjeni, kako se ovako nešto ne bi više nikada ponovilo na području BiH.

"Ovaj tragični događaj uznemirio je i prestrašio ljude širom BiH, što je i bila namjera optuženih, koji su svojim djelom terorizma narušili i međunarodni ugled BiH i udarili na njene institucije, s očitom namjerom da nešto promijene. Tužilaštvo ni kod jednog optuženog nije našlo nijednu olakšavajuću okolnost, dok su među otežavajućim okolnostima bezobzirnost pri počinjenju krivičnog djela, nepostojanje kajanja, nepriznavanje i nepoštivanje institucija ove države, kao i činjenica da se tokom tri godine suđenja nisu nikada izvinili žrtvama njihovog terorističkog napada. Njihovo djelo terorizma izazvalo je katastrofalne posljedice te Tužilaštvo traži da im Sud izrekne maksimalnu kaznu dugotrajnog zatvora u ukupnom trajanju od 90 godina, odnosno po 45 godina zatvora", zaključio je tužilac.

Čaušević "eksplodirao" i izvrijeđao žrtve

Sud je na iznošenje završnih riječi Tužilaštva pozvao i oštećene u ovom predmetu, suprugu poginulog policajca Mersihu Ljubuškić i teško ranjenu policajku Edinu Hindić, kako bi prisustvovale i eventualno dale svoju izjavu u završnoj riječi, ali se one nisu pojavile. Također, Sud je odbio zahtjev prvooptuženog Čauševića da razriješi dužnosti njegove advokate Edina Šabanovića i Ifeta Ferageta, a predsjedavajući Sudskog vijeća Goran Radević je obrazložio da za tim nema potrebe jer su advokati, koji su određeni po službenoj dužnosti, profesionalno i korektno zastupali Čauševića.

Nakon toga Čaušević je "eksplodirao" i skočio sa stolice te kazao sudiji da napušta sudnicu i da se više neće pojavljivati do kraja suđenja. "Ne možete me prisiliti ni na šta. Znam već da ste donijeli presudu i da ćete me kazniti sa više od deset godina zatvora. Ja sada idem i više neću dolaziti, a oštećene nek se k... napuše. Ćao", rekao je Čaušević, koji je u pratnji dvojice policajaca napustio sudnicu.

Advokati prvooptuženog Čauševića će sa iznošenjem svojih završnih riječi početi u petak, 13. decembra. Sudija Radević će narediti dovođenje Čauševića iz pritvora u Zenici na ročište, ali on može odlučiti da se ne pojavi u sudnici. Nakon što Čauševićeva odbrana iznese završne riječi, to će učiniti i advokati Palislamovića, Kerim Čelik i Senad Dupovac.