BiH
0

Tužilaštvo BiH traži 155 godina zatvora za Kosa, Kojića i Goronju

FENA
U završnoj riječi na suđenju za genocid u Srebrenici, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je zatražilo da optuženi Franc Kos, Stanko Kojić i Zoran Goronja budu osuđeni na kaznu dugotrajnog zatvora od po 45 godina, a Vlastimir Golijan na 20 godina zatvora.

Obrazlažući prijedlog kazni, tužilac Dubravko Čampara je rekao da za trećeoptuženog Golijana traži kaznu od 20 godina jer je u vrijeme izvršenja krivičnog djela bio mlađi punoljetnik.

"Optuženi nisu bili roboti u izvršenju naređenja. Oni su imali namjeru da ubijaju, imali su jasne uloge u izvršenju genocida i imali su ideologiju. Optuženi nisu bili posmatrači. Metoda odbrane je poricanje, a to znači i da nema kajanja", kazao je tužilac Čampara.

Tužilaštvo je naglasilo da otežavajuće okolnosti proizlaze iz broja ubijenih, surovosti ubijanja, da mnogi posmrtni ostaci ubijenih još nisu pronađeni te da optuženi nisu pokušali ublažiti patnje zarobljenika niti spasiti ijedan život.

Kos, Kojić, Golijan i Goronja optuženi su za učešće u ubistvima više od 800 muškaraca i dječaka u julu 1995. na Vojnoj ekonomiji Branjevo.

Kako se navodi u optužnici, Kos i Kojić su nakon masovnih ubistava tragali za preživjelima, koje su potom "ubijali hicima iz pištolja".

Prema optužnici, Kos je bio komandir Prvog voda Desetog diverzantskog odreda Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), a Kojić, Golijan i Goronja pripadnici ove jedinice.

U završnoj riječi, Tužilaštvo BiH je navelo da su pripadnici Desetog diverzantskog odreda, među kojima i optuženi, u junu 1995. godine išli u akciju zastrašivanja stanovništva Srebrenice, te da su u julu ušli u grad i mogli vidjeti šta se dešava s civilima.

Odbrane su, kako je ukazao tužilac, naglašavale da su optuženi morali izvršiti strijeljanje zarobljenika na Branjevu iz straha za svoj život, ali da ipak nisu učinili ništa da bi zarobljenici brzo umrli.

"Za strijeljanje su optuženi koristili puške i puškomitraljez. Povrede od puškomitraljeza su bile teške. Djeca, muškarci i starci su bili izranjavani i krvavi. Neki su molili da budu ubijeni, ali odgovor je bio: 'Pusti ga da se muči, kasnije ćemo ga ubiti'. Pucanje u preživjele nije bilo milosrdan čin, već osiguranje da nema svjedoka", rekao je Čampara.

Tužilaštvo je također naglasilo da odlazak Kosa, Kojića, Golijana i Goronje na Branjevo nije sporno, kao ni činjenica da je strijeljanje 16. jula 1995. trajalo od 10 do 15 sati.

Z-1 je jedan od ključnih svjedoka, kazalo je Tužilaštvo, naglasivši da su tokom suđenja odbrane pokušavale da ga diskredituju.

"Pošto nisu mogle osporiti iskaz svjedoka Z-1, odbrane su pokušavale da ga diskredituju. Optuženi Kos i Kojić su svjedočili, a njihovi iskazi su bili u svrhu umanjenja svoje odgovornosti. Odbrana Kojića se zasnivala na tvrdnji da on ima duševnu bolest, što su osporili svi vještaci osim vještaka Odbrane drugooptuženog", kazao je Čampara.

Iznošenje završnih riječi odbranâ zakazano je za 15. maj, prenosi BIRN - Justice Report.