Slučaj Božić i ostali
0

Tužilaštvo BiH traži 151 godinu zatvora

FENA
Tužilaštvo BiH zatražilo je od Sudskog vijeća da četvorici bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) izrekne ukupno 151 godinu zatvora zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog nad Srebreničanima jula 1995. godine.

Tužilac Kwai Hong Ip je zatražio da se Zdravko Božić osudi na 35 godina zatvora, Mladen Blagojević na 40, a Željko Zarić i Zoran Živanović na po 38 godina, zbog djela koja su počinili kao pripadnici Vojne policije Bratunačke brigade.

“Tražim da se ova četvorica optuženih osude kako zbog onog što su oni počinili, tako i zbog individualne odgovornosti za djela koja su počinili drugi vojnici jer nisu zaštitili zarobljenike u školi u Bratuncu, što im je bila uloga”, kazao je Ip.

Prema optužnici, ovoj četvorici optuženih na teret se stavlja da su u julu 1995. godine “osiguravali autobuse kojima su muškarci iz Potočara prebačeni i zatvoreni u školu i na stadion u Bratuncu”. Zatvorenici su, navodi se u optužnici, držani u nehumanim uslovima, izloženi maltretiranju, zlostavljanju, a neki su i ubijeni.

“Tužilaštvo BiH je van razumne sumnje dokazalo da je u julu 1995. godine oko 40.000 Bošnjaka prisilno premješteno, a optuženi su učestvovali i počinili preko 100 ubistava, iskorištavajući bespomoćnost zatvorenika i ne poštivajući pravo na život”, kazao je Ip.

Tužilac Ip je pojasnio da su svjedoci Tužilaštva, neposredni očevici događaja, rekli da je optuženi Blagojević iz mitraljeza montiranog na pincgaueru pucao na zatvorenika koji je bio na prozoru u školi.

“Taj zatvorenik je pao na zemlju, a drugi vojnik je došao i pucao u njega. Dok se to dešavalo, Željko Zarić je bio kod Blagojevića, a Božić i Živanović su bili u neposrednoj blizini”, kazao je tužilac. Svjedoci su, dodao je tužilac, rekli i da su optuženi ulazili u školu, među zatvorenike, a da su Zarić i Živanović pucali na zatvorenike.

“Optuženi su bili u pratnji kada su zatvorenici iz Bratunca prebačeni u školu u Orahovcu, općina Zvornik, gdje su strijeljani. Jedan svjedok je potvrdio da su Zarić i Živanović odveli jednog zatvorenika iza škole i da se začula pucnjava”, kazao je tužilac.

Sva četvorica optuženih, istaknuo je tužilac, “krivi su za smrt koju su nanijeli svojom rukom”.

“Ne radi se o grubom nemaru. To je zajedničko izvršenje putem udruženog zločinačkog poduhvata ili saizvršilaca djela”, dodao je tužilac.

Odbrane će završne riječi iznijeti 16. oktobra, javio je danas BIRN - Justice Report.