BiH
0

Tužilaštvo BiH traži 110 godina zatvora

FENA
Tužilaštvo BiH u završnoj riječi zatražilo je da se četvorica bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) kazne za djela počinjena tokom 1992. i 1993. u logoru Vojno kod Mostara, predloživši ukupnu kaznu od 110 godina zatvora.

Za Marka Radića je zatraženo 30 godina zatvora zbog toga što je bio zapovjednik Bjelopoljske bojne, kasnije i Druge brigade, te s obzirom na funkciju, pojasnio je tužilac, što “nije kaznio podređene za zločine koje su učinili”, odnosno “što ih je podržavao, te sam izvršio seksualno zlostavljanje zatvorenica u Vojnom”.

Za Dragana Šunjića također je zatraženo 30 godina zatvora jer je, kao dozapovjednik logora Vojno, znao šta se dešavalo i koja su zlodjela učinjena.

Ista kazna je tražena za Damira Brekala “jer je počinio najviše silovanja nad zatvorenicama”, dok je za Mirka Vračevića, zbog starije životne dobi, zatražena kazna “ne manja od 20 godina”.

“Vladala je nacionalna mržnja i demonstracija sile u Vojnom. Nema opravdanja za takvu vrstu ponašanja. Abnormalno ponašanje optuženih iz prošlosti je ugledalo svjetlo dana”, kazao je tužilac David Schwendiman, koji je čitao završnu riječ postupajućeg tužioca Judea Romana.

Tužilaštvo BiH tereti svu četvoricu optuženih za maltretiranja, ubistva, zlostavljanja, silovanja i odvođenje na prinudne radove zatvorenika, među kojima je bilo žena i djece.

“Nema sumnje da su dokazani svi elementi zločina protiv čovječnosti koji su počinili ova četvorica optuženih”, kazao je tužilac.

Obrazložio je da su optuženi djelovali kao pripadnici udruženog zločinačkog poduhvata, tako što je optuženi Radić u junu i julu 1993. godine bio zapovjednik Prve bjelopoljske bojne, Šunjić dozapovjednik logora, Brekalo vojnik HVO-a koji je u logor dolazio kad je htio, a Vračević stražar.

“Uslovi u logoru su bili najgori od dosad dokumentovanih. Tri zatvorska objekta, garaža, podrum kuće i kuća su imali toliko male prostorije da su zatvorenici ležali kao sardine. Hranu, kako su rekle mnoge svjedokinje, ne bi jeo ni pas”, kazao je tužilac.

Naglasio je i da su neki od svjedoka, bivši zatvorenici, rekli da su se tokom višemjesečnog boravka samo jednom istuširali i ošišali.

U završnoj riječi posebno se osvrnuo na svjedočenja o ubistvima, te je rekao da je nekoliko svjedoka tvrdilo da je u garaži u Vojnom zaklano nekoliko zatvorenika, prozivajući za to djelo Damira Brekala.

“Radić je izvršio seksualno nasilje nad 15-godišnjom djevojčicom. Potrgao joj je odjeću i natjerao da sjedne gola pred njega i vojnika Ivicu Kolobaru. Ispitivao ju je da li je djevica, ima li momka. Zatim je naredio Ivici da iziđe, a on je skinuo svoju košulju i pitao je da li pristaje na oralni seks ili samo seks. Molila je da joj to ne radi. Spasilo ju je zvonjenje telefona”, rekao je tužilac u završnoj riječi.

Radić je, naveo je tužilac, seksualno zlostavljao svjedokinje A i E, kojima je bilo naređeno da očiste kuću u kojoj su bili vojnici.

“Silovali su i Šunjić, i Brekalo, i to najviše, te Mirko Vračević”, kazao je tužilac.

Početak iznošenja završnih riječi odbranâ zakazan je za 30. januar 2009. godine, kada će se Sudu obratiti odbrana Marka Radića, navodi BiRN - Justice Report.