BiH
0

Tužilaštvo BiH smatra da će dokazati optužbe za zločin u Kuli

FENA
Čitanjem optužnice i uvodnim riječima Tužilaštva BiH u Sudu BiH započelo je suđenje Radoju Laloviću i Soniboju Škiljeviću, optuženima za zločin protiv čovječnosti počinjen u Kazneno-popravnom (KP) domu "Butmir" na Kuli kod Sarajeva.

Tužilac Behaija Krnjić kazao je da će dokazati da su optuženi bili svjesni učesnici udruženog zločinačkog poduhvata i to svojom voljom, zajedno s tadašnjim ministrom pravde Srpske Republike BiH, kao i njegovim pomoćnikom za izvršenje krivičnopravnih sankcija te stražarima iz logora i policijskim strukturama. Krnjić nije precizirao imena tih osoba.

U vrijeme koje se odnosi na optužnicu, ministar pravde bio je Momčilo Mandić, koji je pred Sudom BiH nepravomoćno oslobođen optužbi za zločine počinjene u Kuli.

Prema optužnici, Lalović i Škiljević su od maja do sredine decembra 1992. učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu "koji je za cilj imao progon nesrpskog stanovništva".

Stanovništvo je većinom zatvarano u KP dom "Butmir" na Kuli koji je, prema navodima optužnice, "funkcionisao kao logor".

Tužilaštvo BiH tereti Lalovića kao bivšeg upravnika KP doma "Butmir" na Kuli, a Škiljevića kao njegovog zamjenika.

Lalović i Škiljević su, navodi se u optužnici, "vršili nadzor nad uslovima zatočenja te određivali dnevni režim zatočenih", od kojih su neki izgubili na tjelesnoj težini, a bili su lišeni i medicinske pomoći, "što je za posljedicu imalo smrt nekih osoba".

-Uz znanje, ohrabrenje, pristanak i pomoć Lalovića i Škiljevića koji su bitno doprinijeli i pospješili funkcionisanje logorskog sistema zlostavljanja, stražari su izvodili zatočenike i fizički ih zlostavljali ili ih odvodili drugima da ih zlostavljaju, navodi se u optužnici.

Iznoseći uvodnu riječ, tužilac Krnjić je kazao da će navode optužnice dokazati saslušanjem 54 svjedoka, od kojih je 51 bio očevidac događaja koji se optuženima stavljaju na teret, odnosno, prošli su "pakao ovog logora".

Kao svjedoci bit će saslušane i osobe koje su vršile dužnosti u KP domu "Butmir" kako bi predočile sliku funkcionisanja tog logora.

Tužilac je istakao da će predložiti i oko 500 materijalnih dokaza.

Tokom dokaznog postupka Tužilaštva BiH, kazao je Krnjić, bit će saslušan i vještak medicinske struke koji će govoriti o povredama osoba čija su tijela ekshumirana nakon rata, a koje su bile zatvorene u logoru.

Odbrane optuženih su iskoristile zakonsko pravo nedavanja uvodne riječi u ovoj fazi postupka, prenosi BIRN-Justice Report.

Nastavak suđenja zakazan je za 9. mart kada će biti saslušani prvi svjedoci Tužilaštva BiH.