BiH
227

Tužilaštvo BiH Radončića tereti i zbog imenovanja Nermane Hadžijahić za ambasadoricu

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Tužilaštvo BiH Fahrudina Radončića tereti i za počinjeno krivično djelo vezano za imenovanje Nermane Hadžijahić za amabasadoricu BiH u Ljubljani.

Prema izjavi advokata Fahrudina Radončića Dragana Barbarića, Radončiću Tužilaštvo BiH na teret stavlja i imenovanje Nermane Hadžijahić. Radončićevi advokati Dragan Barbarić i Vasvija Vidović napustili su saslušanje u Tužilaštvu BiH smatrajući spornim činjenicu da se Radončić tereti za nešto što se prije, čak ni prilikom saslušavanja u SIPA-i, nije spominjalo.

"To je ta afera koja se pojavila oko ambasadorskog mjesta u Sloveniji. Kad je prvi put saslušavan, to uopće nije bilo navedeno. Dok smo došli (iz SIPA-e do Tužilaštva BiH) to je već bilo napisano", kazao je Barbarić.

Nermana Hadžijahić je imenovana za ambasadoricu na prijedlog Bakira Izetbegovića na sjednici Predsjedništva BiH 12. 01. 2016.

Prije hapšenja Radončića SBB je zvanično saopćio da je Nermana Hadžijahić imenovana za ambasadoricu jer je žena i karijerni diplomata. Tada su iz SBB-a naveli da je Radončić Izetbegoviću na neformalnom sastanku ostavio njenu biografiju te da su i oni sami iznenađeni brzinom njenog imenovanja.

U razgovoru koji su Bakir Dautbašić i Fahrudin Radončić vodili 05. januara govori se i o imenovanju Nermane Hadžijahić, supruge Zijada Hadžijahića, zaposlenika Ambasade SAD u BiH.

Radončić: Javio sam ja nekim prijateljima vezano za ove gluposti koje mi prave, znaš, pa će sad doći Džonatan kod mene u devet, devet i petnaest, pa eto... Dautbašić: Ja imam sastanak sa Zijom u deset. (Zijo je zaposlen u Ambasadi SAD-a)

Radončić: Molim te, pritisni to maksimalno. Mislio sam ti predložiti istu stvar ali dobro, već si se ti toga sjetio. Dautbašić: Ja ću njemu to da kažem... mogu li mu reći da ćemo mu pomoći malo za ženu, jer stvarno je njegova žena ok, znate diplomata, folovi... Radončić: Vidi...mi ako dobijemo Ljubljanu ponudi mu to... Dautbašić: Znam ja i za onu drugu opciju. Radončić: Imamo slobodnu... Dautbašić: Ili prva naredna evropska, eto možemo tako reći? Radončić: Možemo, može...