BiH
12

Tužilaštvo BiH: Prijedlog za određivanje pritvora za uhapšene u akciji "Damask"

FENA
Tužilac Tužilaštva BiH će, nakon ispitivanja osumnjičenih osoba, uputiti Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za dvije osumnjičene osobe i mjere zabrane za dvije osobe, za koje postoji osnovana sumnja da su počinili krivično djelo organizovanje terorističke grupe, a sve u vezi s krivičnim djelom terorizma, a Fikret Hadžić i za krivično djelo finansiranja terorističkih aktivnosti.

Postupajući tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH uputit će prijedlog za određivanje mjere pritvora u trajanju od mjesec dana za osumnjičene: Envera Lilića (1977.) i Fikreta Hadžića (1957.).

U pogledu osumnjičenih Samira Hadžalića (1986.) i Ramiza Ibrahimovića (1953.) postupajući tužilac će predložiti određivanje mjera zabrane.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora i mjera zabrane upućen je Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH zajedno s policijskim i sigurnosnim agencijama nastavlja istragu u ovom predmetu.

Podsjećamo, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) 13. novembra su na širem području BiH, u okviru nastavka akcije kodnog naziva "Damask", uhapsili 11 osoba.

U akciji su pretreseni objekti na više lokacija na području Sarajeva, Zenice, Kaknja, Maglaja i Živinica radi pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Osumnjičene osobe dovode se u vezu s finansiranjem, organiziranjem i vrbovanjem bh. državljana za odlazak u Siriju i Irak te učestvovanjem u oružanim sukobima u Siriji i Iraku, boreći se na strani radikalnih terorističkih grupa i organizacija.

Iz SIPA-e su naveli da je od početka izbijanja oružanih sukoba u Siriji i Iraku, Državna agencija za istrage i zaštitu kontinuirano prikuplja informacije i saznanja koja se odnose na odlazak bh. državljana na sirijsko i druga strana ratišta.