BiH
8

Tužilaštvo BiH: Pojačati aktivnosti na sprečavanju trgovine ljudima radi prosjačenja

Klix.ba
U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine je održan sastanak Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija, kojim je rukovodio predsjedavajući, glavni tužitelj Goran Salihović. Zaključeno je kako će se u narednom periodu nastaviti intenzivne aktivnosti na otkrivanju, sprečavanju i procesuiranju trgovine ljudima radi radne eksploatacije i prosjačenja.

Na sastanku su razmatrani prioriteti djelovanja agencija za provođenje zakona, sigurnosnih agencija i pravosuđa u narednom periodu, u borbi protiv ove vrste kaznenih djela.

Tiokom sastanka, razmatrane su preporuke iz Izvješća State departmenta o stanju u BiH u pogledu trgovine ljudima te su određeni prioriteti u skladu s preporukama, kao i trenutnom situacijom u vezi ovih kaznenih djela.

Bosna i Hercegovina u skladu s izvješćem State Departmenta ima razinu dva, a Udarna grupa nastojat će svojim radom u budućnosti, poboljšati status naše zemlje u ovom segmentu.

U narednom periodu, agencije za provođenje zakona, stavit će akcenat na otkrivanje, spriječavanje i procesuiranje, kaznenih djela trgovine ljudima radi radne eksploatacije i prosjačenja, u kojima su žrtve građani BiH i strani državljani, a među žrtvama visoki procenat čine žene, djeca i maloljetne osobe, kao posebno ranjiva kategorija stanovništva.

Također, nastavit će se i aktivnosti u borbi protiv trgovine ljudima radi seksualne eksploatacije i svih drugih vidova iskorištavanja teškog položaja žrtava.

Policijske i sigurnosne agencije i tužilaštvo, akcenat će staviti i na praćenje situacije s kretanjem emigranata i opasnostima od ilegalnih migracija kroz Bosnu i Hercegovinu, a s povećanom pažnjom će se pratiti migracije i boravak većeg broja stranih državljana u pojedinim mjestima u BiH, čiji dolazak u našu zemlju, povećava opasnost od pojave ilegalnih migracija i drugih kaznenih djela.

Udarnom grupom za borbu protiv trgovine ljudima, predsjedava glavni tužioc, a grupa okuplja predstavnike svih policijskih i sigurnosnih agencija u BiH, koji su specijalizirani za rad na procesuiranju ove vrste kaznenih djela.