BiH
0

Tužilaštvo BiH podilo optužnicu portiv Sulje Karajić

Sarajevo-x.com
Posebni odjel za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Karajić Sulje (1968.). Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i ratni zločin protiv civilnog stanovništva, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Tužilac iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Karajić Sulje, zv.“Hodža“ rođenog 20.07.1968. godine u mjestu Trnovi, opština Velika Kladuša.

Optuženi Karajić se tereti da je za vrijeme oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini između pripadnika 5. korpusa Armije BiH i pripadnika Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, u periodu od avgusta 1994. godine do februara 1995. godine, na području Okruga Bihać, kršenjem odredbi Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima, u svojstvu komandanta 2. voda vojne policije 505. viteške motorizovane brigade 5. korpusa Armije BiH sa sjedištem u Bužimu, učinio, ali i naredio sebi podređenim vojnim policajcima lišenje života, nanošenje snažnog tjelesnog i duševnog bola, nečovječno postupanje i nanošenje velikih patnji i ozljeda prema ratnim zarobljenicima.

Optuženi Karajić se također tereti da je kršenjem odredbi Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata, u svojstvu komandanta 2. voda vojne policije 505. viteške motorizovane brigade 5. korpusa Armije BiH sa sjedištem u Bužimu, učinio, ali i sebi podređenim vojnim policajcima naredio, podstrekavao i pomagao u lišenju života, namjernom nanošenju snažnog tjelesnog i duševnog bola i patnje, nečovječnom postupanju i nanošenju povreda tjelesnog integriteta i zdravlja i protivzakonitom zatvaranju prema civilnim osobama.

Optuženi Karajić tereti se da je osobno počinio ubistva i zlostavljanja zarobljenih pripadnika Narodne odbrane Zapadna Bosna, te osoba za koje je smatrao da su simpatizeri Narodne odbrane Zapadna Bosna, kao i da je zapovijedao svojim podređenima da vrše ubistva i na različite načine zlostavljaju zarobljenike i civile.

Optuženi Karajić Suljo tereti se da je počinio krivično djelo-Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 175. KZ BiH, te krivično djelo-Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 173. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.